Morella interpreta nadales pròpies en la tradicional volta dels “villancicos”

Amb clàssics locals com "Bienvenido a Nuestros Valles" o "La estrella nos guiará"

Morella interpreta nadales pròpies en la tradicional volta dels “villancicos”

Des del placet de l’església, tocades les set de la vesprada, ha començat la comitiva nadalenca dels “villancicos” morellans. De ser una festa nocturna per als adolescents als anys 80 i 90, en les darreres dècades s’ha avançat el seu horari per a que siguen els xiquets i xiquetes els autèntics protagonistes de la cercavila musical nadalenca. N’han sigut uns quants al començament, i anaven afegint-se’n cada volta més a mesura que avançava la vesprada.

L’Associació Musical Mestre Candel es va aturant a diferents punts per oferir les nadales, locals o importades, però totes ben conegudes. Un poc més avant, al placet de Sant Miquel, la il·luminació nadalenca cobrava més sentit amb les notes d’una nova nadala que sonava allí mateix.

La nit anava avançant i el fred, que en un principi pareixia que no anava a afectar, anava tintant de roig les galtes del jovenets, a pesar d’anar tots ben abrigats amb bufandes, gorros i guants. Alguns anaven caminant, però altres no volien perdre’s res i pujaven als muscles dels seus pares. No és enguany una Nit de Nadal especialment freda, tot el contrari, però l’hivern als Ports encara que aprete poc, es fa sentir al carrer.

Les tradicionals nadales van avançant fins que arriba el moment de sentir les notes d’una de les més conegudes a Morella, ja que és difícil sentir-la fora de les muralles. És el “villancico” tradicional morellà “Bienvenido a nuestros valles” que es toca diverses vegades, una d’elles a la placeta de l’ajuntament.

https://vimeo.com/381354162
“Bienvenido a nuestros valles” és una nadala tradicional morellana

Les nadales de sempre, les que es canten a tot arreu i les nadales morellanes més tradicionals van obrir les portes de la Nit de Nadal. A cada pas es va afegint més gent i poc a poc era més la cua de pares, mares, xiquets i joves que s’animen a acompanyar en la pandereta les notes de la banda de Morella.

Mentrestant, darrere dels balcons, les famílies començaven a retrobar-se, el caldo en les pilotes ja s’estaven amanint. Una de les nits més especials de l’any, en la que es commemora el naixement del nen Jesús està a punt de començar. Les notes musicals arranquen amb la Nit de Nadal.

Una tradició de més
de 100 anys

La volta de les nadales es realitza a Morella almenys des de 1917 quan l’Associació “La Cultural Morellana” promoguda per l’escolapi Joan Vila introdueix el costum entre els xiquets d’eixir a cantar el 24 de desembre, abans de la Missa del Gall. Una iniciativa que es va interrompre l’any 1936 per la Guerra Civil. Segons es recorda, al 1940 es va tornar a emprendre gràcies a l’impuls dels Confrares del Rosari de l’Aurora. Seria en aquesta època quan es començaria a cantar aportacions musicals de morellans. Les més conegudes són Bienvenido a nuestros valles (anònima), Venid pastorcitos (Ismael Roca), Pastores Venid (José Fabregat), La estrella nos guiará (Francisco García) i Adorémosle (Jesús Palos).

Actualment s’interpreten les mateixes cançons i els xiquets són els que més participen en la cercavila nadalenca que es porta a terme a la vesprada i no a la nit com antigament, enllaçant amb la Missa del Gall que també s’ha avançat quatre hores a la mitjanit.

Directe