Es presenta el protocol provincial de nevades

Compta amb un equip humà diari de 200 persones i els vehicles més moderns

Es presenta el protocol provincial de nevades

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha presentat aquest matí el protocol d’actuació enfront de les nevades del Consorci Provincial de Bombers (CPBC), que compta amb un ampli dispositiu llest per a ser activat davant les situacions adverses de la meteorologia en època hivernal a la província.

Martí, acompanyat pel diputat de Bombers, Abel Ibáñez, i el cap de la secció forestal, Fernando Kindelán, ha enaltit els mitjans humans d’un col·lectiu “de gran prestigi a nivell nacional”, avalat per disposar de “els mitjans tècnics més avançats, alguns únics en la Comunitat Valenciana”, com és el cas del denominat ATV (All Terrain Vehicle), dotat d’erugues per a rescat en neu, que a l’estiu es reconverteix per al seu ús en els incendis forestals per a lloc a qualsevol punt de la província.

En total estem parlant d’un dispositiu que compta amb 18 màquines llevaneu, 8 vehicles saler, 30 vehicles auxiliars, 250 tones de sal, moto de neu de rescat per a la URM (Unitat de Rescat de Muntanya), el ATV (All Terrain Vehicle) dotat d’erugues per a rescat en neu, assignat a la URM, 4 pales carregadores de la UML (Unitat de Maquinària Pesant i Logística i 1 tractor forestal dotat de fresadora de la UML, especialment indicat per a treballar en pistes forestals de difícil accés i com a suport a la resta de dispositiu.

Imatges d’arxiu de l’actuació dels bombers a les nevades

Quant al dispositiu humà, hi ha 200 efectius diaris que, segons ha destacat Abel Ibáñez, s’anirien augmentant en cas de ser necessari. El total està compost pels parcs de bombers professionals de Benicarló, Orpesa, Nules i Segorbe; unitats de comandament i coordinació; personal i operadors del centre de coordinació; parcs de Bombers Voluntaris de Morella, Benassal, Llucena, Atzeneta i Onda; UML (Unitat de Maquinària i Logística) del Consorci de Bombers; Protecció Civil de Castelló i 15 Unitats de *Bombers Forestals de la Generalitat assignades al Consorci de Bombers.

El president de la Diputació, en l’acte celebrat en les instal·lacions del propi CPBC, ha subratllat la capacitat del consorci “per a fer front amb garanties a totes les situacions que puguen sobrevindre”. Després de recordar les visites celebrades durant aquests mesos als diferents parcs, ha incidit a recalcar la “excel·lent preparació dels bombers per a ser eficients i deixar clar que els nostres ciutadans poden estar tranquils”.

En el cas concret de la temporada hivernal, ha recalcat la importància d’estar al corrent dels problemes que pot generar un gran temporal en una província tan muntanyenca, amb pobles xicotets i nuclis poblacionals disseminats, llançant un missatge de tranquil·litat a tots, “perquè tenim els mitjans tècnics i humans per a cobrir-lo amb garanties”.

Per part seua, Abel Ibáñez, que ha donat a conéixer al detall tot el protocol, ha destacat la importància del treball coordinat entre el Consorci Provincial i la Generalitat. Així mateix, ha recomanat a la població que “sempre faça cas dels comunicats oficials, perquè sempre quan hi ha nevades es generen faules en les xarxes socials”. A això uneix el consell que la població, “quan puge a veure la neu com a oci, que vaja preparada i faça cas dels serveis d’emergència i de seguretat ciutadana”.

Fernando Kindelán, d’altra banda, ha posat en valor els recursos que estan repartits per tota la província i ha explicat qüestions de l’operatiu habitual, com minimitzar el risc de situacions de nevades. “Establim prioritats en el treball, que està marcat per descomptat per garantir la cobertura sanitària a la població afectada, per exemple a masies aïllades”, comenta Kindelán, qui recorda “les rutes ja predeterminades que hem de tindre netes quan neva”.

Directe