Finalitza el Congrés sobre l’estatut de Morella i la construcció d’Europa

L’estatut de Morella va ser l’inici del projecte de l’autogovern del País Valencià

Finalitza el Congrés sobre l’estatut de Morella i la construcció d’Europa

Avui ha finalitzat el Congrés internacional de l’estatut de Morella i la construcció d’Europa amb la participació de més de 40 ponents. D’aquesta manera, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, el director territorial de Presidència, Adolf Sanmartin, la Vicerrectora de la Universitat Jaume I, Carmen Lázaro, i el Comissariat del congrés, Alfons Llorenç, han acomiadat als i les ponents, així com als i les assistents que ha tractat la importància de les autonomies en la construcció dels pobles europeus quan es compleix el 40 aniversari del procés autonòmic del País Valencià.

El Congrés de l’Estatut repassa el camí i avalua el present. La oficialitat pràctica del valencià i el model de fianançament, a debat

Ahir el Conseller d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana va participar en aquest congrés i va destacar l’infrafinançament d’aquesta comunitat i l’empobriment que això genera. Així en la taula d’aquest matí formada per Joaquim García Roca, Joaquín Azagra, Joan Romero i Francisco Pérez, així com la conferència final de José Luis Vilacañas, s’ha format analitzat l’estat de la Comunitat Valenciana, així com les oportunitats de futur que tenen els valencians i valencianes.

Rhamsés ha destacat que “durant tot el cap de setmana hem pogut disfrutar de diferents ponències que ens mostren com va ser el procés autonòmic del País Valencià, així com el futur dels pobles d’Europa a través de l’autonomia”. L’edil ha explicat que “a més hem tingut altres activitats com cicles de cinema o les exposicions de les Sales Gòtiques i la Llotja que acompanyaven i complementaven el congrés”. Finalment, ha aprofitat per a “agrair a l’organització haver fet aquest congrés a Morella, així com la presència de tots i totes les ponents i assistents durant el cap de setmana, ja que encontre com este són molt necessaris per a construir propostes de futur pensant en el benestar de la gent i el desenvolupament socioeconòmic”.

Música, bilingüisme i periodisme al Congrés de l’Estatut. Diverses ponències i taules redones analitzen aquest moment històric

Cal destacar que Morella va ser l’inici del projecte de l’autogovern del País Valencià i on es va escriure el primer esborrany de l’estatut d’autonomia. Així, aquest congrés s’ha celebrat quan fa 40 anys que es va entregar a Madrid la voluntat dels pobles del País Valencià de formar l’autonomia que avui coneixem, un 25 d’octubre de l’any 1979.

El Congrés internacional de l’estatut de Morella i la construcció d’Europa compta amb el suport de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana, les Corts Valencianes, la Universitat Jaume I, la Universitat de València, la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament de Morella.

Directe