Morella acollirà unes jornades sobre esport i muntanya el 9 d’octubre

Aquest és un dels congressos programats a Morella com a Capital de la Muntanya Espanyola 2019

Morella acollirà les jornades L’esport de muntanya com a element de promoció, agregació i desenvolupament sostenible en els territoris de muntanya el pròxim 9 d’octubre amb diferents activitats. D’aquesta manera, conferències i xerrades tindran lloc a partir de les 16.30 hores i al matí es realitzarà una marxa senderista des de Morella fins a Morella la Vella amb eixida a les 08.30 hores, en la qual col·labora la Societat Esportiva ESPEMO.

Cal recordar que Morella és la Capital de la Muntanya Espanyola 2019 com un projecte impulsat per l’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya, esMontañas, i recolzat per la Diputació de Castelló, la Generalitat Valenciana i la Federació Valenciana de Municipis de Muntanya per a donar visibilitat als problemes de les zones rurals. D’aquesta manera, durant tot aquest any s’han organitzat diferents activitats sobre aquesta temàtica amb competicions esportives i conferències.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “aquestes jornades són molt importants per a veure les oportunitats que tenim en les zones rurals i poder explotar-les per a combatre els greus problemes que tenim com és el despoblament”. L’edil ha explicat que “en les diferents ponències que hi haurà el 9 d’octubre podrem conéixer diferents casos d’empreses i entitats que utilitzen l’activitat esportiva a la muntanya com un reclam turístic i potenciar el turisme com un dels motors econòmics de les zones d’interior”. Rhamsés ha volgut “convidar a totes i tots a participar en les activitats programades per a aquestes jornades i conéixer diferents casos i exemples d’activitats realitzades en altres zones”.

Programació de les
jornades

El dimecres 9 d’octubre a les 16.30 hores tindrà lloc l’acte d’obertura de les jornades L’esport de muntanya com a element de promoció, agregació i desenvolupament sostenible en els territoris de muntanya amb la participació del President de la Asociación EsMontañas, Paco Boya, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i el President de la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada (FEDME), Juan Garrigós.

A continuació, a les 17.00 hores, començarà la ponència marc El senderisme, esport i desenvolupament de territoris de muntanya, a càrrec d’Antonio Turmo, Director de Senderisme de la FEDME. A les 17.30 hores, Catherine Poletti, cofundadora i codirectora de UTMB explicarà El cas de UTMB CHAMONIX. A partir de les 18.00 hores començaran els casos i experiències amb Assessorament en la elaboració i seguretat en instal·lacions esportives en el medi natural a càrrec de Francisco Caso, Cap de GREIM a Potes. Després, Nando Falomir, Gerent de Viunatura, explicarà el cas La muntanya i l’esport en una forma de vida. Finalment, l’alcalde de Somiedo, Belarmino Ferández, explicarà l’experiència Somiedo: Esport i turisme, una relació d’ara i per al futur.

A més, en aquestes jornades es presentarà el Camí de conquesta GR331 a les 19.00 hores i la presentació de la nova prova esportiva per al 2020 Marató Denes de Morella a les 19.15 hores. Per a tancar les jornades hi haurà un debat i conclusions a càrrec de Marcel Iglesias, Secretari General d’esMontañas, i Aurelio García, Director Esnepi.

A més, a les 8.30 hores del matí eixirà la marxa senderista De Morella a Morella la Vella. Aquesta és una ruta d’uns 14 quilòmetres i inclourà una visita guiada als abrics d’aquest emplaçament, els quals contenen pintures rupestres i la tornada a la ciutat en autobús. Així, les inscripcions estan obertes a l’Oficina de Turisme de Morella. Cal recordar que les pintures rupestres de Morella estan declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Directe