El Mucbe viatja als anys 30 amb «Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència»

Un moment històric clau que ajuda a explicar la innovació culinària actual

El Mucbe viatja als anys 30 amb «Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència»

El regidor de Cultura, Pedro Manchón, ha inaugurat aquest matí l’exposició «Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència», de la Fundació d’Antigues Caixes Catalanes, el Museu d’Història de Catalunya i el BBVA. La mostra posa el focus en la cuina de la Segona República, un moment singular de la història que va marcar l’evolució culinària. El regidor s’ha mostrat satisfet per poder comptar amb aquesta exposició a Benicarló i ha ressaltat que «és un plaer inaugurar aquesta exposició en la nostra ciutat, que cada vegada té una més afinada cultura gastronòmica».

Per la seu part, el comissari de l’exposició, Sergi Freixes, ha manifestat que «el que realment vol mostrar aquesta exposició és que si ara tenim la gastronomia i la cuina del nostre país a dalt de tot, amb els millors cuiners i millors restaurants, no és fruit de la casualitat, sinó que ja vam tenir grans xefs i cuiners durant els anys 20 i 30, però pràcticament va quedar tot esborrat per la guerra».

La mostra ajuda a explicar l’èxit actual de la cuina catalana a través d’un viatge retrospectiu a un moment molt concret de la història, que va ser clau pel foment de la creativitat i la modernització de la societat, que també es va aplicar la cuina.

Des d’Ignasi Domènech i el seu llibre «La Teca» (1924) als tallers de cuina del professor Rondissoni de l’Institut de Cultura de la Dona, fundat per Francesca Bonnemaison, passant per les revistes «Menage» o «Claror», l’exposició fa un repàs dels grans xefs del moment. Tampoc oblida les primeres passes de la cuina vegetariana del doctor Nicolás Capo i Ramona Perera, publicades a la revista naturista «Pentalfa», o les iniciatives del sector de l’hostaleria. També repassa la campanya «La batalla de l’ou», promoguda per la Generalitat de Catalunya l’any 1937 per fer front a l’escassetat d’aquest producte de primera necessitat.

L’exposició es podrà visitar al Mucbe fins al 10 de novembre.

Directe