Es digitalitzen 5.200 arxius documentals i fotogràfics per a salvaguardar la història d’Herbers

El document més antic catalogat a la localitat data de l'any 1295

Es digitalitzen 5.200 arxius documentals i fotogràfics per a salvaguardar la història d’Herbers

Protegir la memòria dels municipis d’interior i aconseguir catalogar i salvaguardar el seu patrimoni documental i fotogràfic és l’objectiu que s’ha marcat la Diputació de Castelló dins d’un Pla d’Arxius que ha escrit ja el seu primer capítol amb la posada en valor dels fons de l’Ajuntament d’Herbers, a la comarca dels Ports, que serà el primer d’altres actuacions futures que té planificada la institució provincial ja que són 70 els municipis interessats.

El president de la Diputació, José Martí, acompanyat per la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, i la responsable de l’àrea d’Arxiu, Gestió Documental i Publicacions, María Jesús Gimeno, ha visitat aquest matí l’Ajuntament d’Herbers, on el seu alcalde, Daniel Pallarés, ha rebut el total d’arxius catalogats, entre els quals s’inclou la digitalització d’uns 5.200 documents i fotografies, que van des de l’any 1295 fins a 2017.

El president de la Diputació, José Martí, ha felicitat l’alcalde per l’interès mostrat per cuidar del ric patrimoni del poble i ha enaltit la labor de l’àrea que coordina María Jesús Gimeno “pel conscienciós treball per a recuperar la història d’Herbers, amb pergamins, documents i fotografies de gran valor i part de la memòria col·lectiva de la localitat”.

Martí ha aprofitat per a expressar el “interès especial de la nova Diputació pels nostres pobles i, especialment, pels d’interior, perquè és important que siguem capaços d’estar al seu costat i, com en aquest cas, ajudar-los a protegir la seva història”.

“Tinguem la nostra història guardada
per a poder continuar escrivint el nostre futur”

Per part seua, l’alcalde d’Herbers, Daniel Pallarés, ha agraït la implicació de la Diputació pel treball desenvolupat durant aquests últims mesos. “Tenim fons documentals molt importants i gràcies a la Diputació es podran mantenir i conservar, tant per als investigadors com per a les generacions esdevenidores”. Segons Pallarés, és fonamental per a Herbers “que tinguem la nostra història guardada per a poder continuar escrivint el nostre futur”.

La responsable de l’àrea d’Arxius, Gestió Documental i Publicacions, María Jesús Gimeno, s’ha encarregat de coordinar un gran treball per a inventariar, catalogar i descriure tots els documents d’Herbers, que van de l’any 1295 fins a 2017. Entre ells, els fons fotogràfics del Baró d’Herbers i documents històrics rellevants. “Una vegada fet el treball hem retornat la documentació al poble, alguns d’ells digitalitzats i uns altres protegits en caixes de conservació adequades”, explica Gimeno, qui assenyala que hi haurà uns 5.200 documents guardats en format digital.

Entre el ric patrimoni documental d’Herbers, María Jesús Gimeno destaca el fons de fotografies del Baró d’Herbers, que va de l’any 1890 al 1910. “Estan en molt bon estat i ara les hem digitalitzat, descrit, inventariat i catalogat”. I com a dada curiosa està el més antic de l’arxiu del poble, centrat en un document en el qual la baronessa establia les condicions perquè un veí posés en marxa un forn.

Directe