L’agenda del cap de setmana deixa cites religioses pel 8 de setembre

El dia de les Verges trobades se celebra a Sorita, Vilafranca, Morella i Castellfort

El 8 de setembre és la festa litúrgica de la nativitat de la Verge, i per això, a molts pobles valencians es celebra el dia de les marededéus trobades. Ací a la comarca dels ports, quatre pobles celebren este dia per venerar aquestes imatges trobades. La marededeu de la Font a Castellfort, La de la Balma a Sorita, La Verge del Llosar a Vilafranca i la marededeu de Vallivana a Morella, seran protagonistes de l’agenda d’este cap de setmana.

Els castellfortins este cap de setmana celebraran el dia de la Marededéu de la Font. Conta la llegenda que la figura va ser amagada per 5 devots durant la invasió musulmana. Va ser durant la reconquesta, quan la mateixa Verge va revelar el seu amagatall mitjançant una visió a Pedro Amadeo, descendent d’aquells que la van ocultar prop de la font. Temps més tard, ja entrat el s.XV s’iniciaria la construcció de l’ermita, ampliada durant els dos segles següents. Amb motiu del dia de la patrona dels castellfortins, l’ermitori celebrarà este diumenge a les 13h una missa en honor a la marededeu de la Font i una jornada de portes obertes.

Este estiu, l’ermitori ha estat obert al públic, rebent visites cada dia. A més, les antigues habitacions s’han reformat en habitatges de turisme rural per dinamitzar l’ermitori durant tot l’any.

Sorita ja està en plenes festes en honor a la marededeu de la Balma. Esta nit, a les 21h tindrà lloc la processó de l’Entrada seguida d’una macrodiscomòbil fins altes hores de la matinada. Els festejos continuen dissabte a primera hora amb una cercavila dels gaiters pels carrers, i a les 9:30, a la plaça, l’esperada relació de l’Àngel i eixida de la processó cap al Santuari. Pel seu pas per la creu coberta, cap a les 10:30h, es representarà la tradicional lluita entre l’Àngel i el Dimoni. Seguidament es celebrarà la Missa al Santuari i la processó tornarà al poble per gaudir de les danses típiques de Sorita a les 13:30h a la Plaça de l’església. Per la nit tindrà lloc a les 12 l’embolada d’un exemplar de la ramaderia dels Germans Barberán que acabarà amb l’orquestra Avalanza i discomòbil.

La Marededeu de la Balma és una de les més venerades de la comarca. Conta la llegenda que la Verge es va aparèixer en una de les coves a un pastoret de Sorita al que li faltava un braç. Miraculosament el braç li va ser restituït, convertint-se molt prompte aquesta cova en un lloc de peregrinació, i posteriorment, en església.

Els vilafranquins també celebren el dia de la seua patrona este diumenge. La marededeu del Llosar, imatge de pedra blanca que es desconeix l’any que fóra localitzada, va ser trobada per un llaurador que treballava la terra amb els seus bous en un bancal molt proper d’on hui en dia s’alça el santuari. L’imatge es va trencar totalment el 1936, però es van recuperar tots els trossos, i reconstruda, es va amagar en un hort del poble fins que passara la guerra.

Els actes en honor a la Verge del Llosar tindran lloc diumenge amb una missa a la parròquia de Santa Maria Magdalena a les 9 del matí. Seguidament eixirà la processó cap al Llosar on es celebrará una solemne Missa en honor a la patrona. A les 17h es celebrarà la novena, i a les 18h, un concert de pas-dobles a càrrec de la Unió Musical de Vilafranca. A les 19 hores els vilafranquins tornaran en processó del Llosar cap a Vilafranca, on a les 22h, tindrà lloc el típic ball pla a la Plaça d’en Blasc.

La marededeu de Vallivana és la patrona dels morellans. Encara que dins de la setmana de festes se li dedica un dia, el 8 de setembre és tradicional el rosari pels carrers després de la Missa que es celebrarà a les 19:30h a l’església arxiprestal.

La marededeu de Vallivana va ser trobada per un pastoret al travessar uns matolls, quan va advertir una estranya llum que eixia d’una cova mentre el seu gos li avisava. A l’entrar es va trobar amb una imatge de Maria Santíssima a quin costat un ciri vetllava, i baix el seu pedestal, uns pergamins que no es van poder entendre mai.

Amb aquesta agenda, la comarca de Els Ports celebrarà este cap de setmana el dia de les marededéus trobades, tan venerades i estimades pels diferents racons de la comarca.

Directe