La Dansa de la Mort de Morella sonarà a Itàlia i a Suïssa

Capella de Ministrers porta la música medieval del ‘Llibre Vermell’ de Montserrat a Europa

La Dansa de la Mort de Morella sonarà a Itàlia i a Suïssa
Carles Magraner és director de Capella de Ministrers

Capella de Ministrers porta la música del Llibre Vermell, un dels repertoris més aclamats i programats internacionalment, a Itàlia i Suïssa. Actuaran divendres 6  al Monestir Santa Maria del Lavello de Calolziocorte i el dissabte 7 ho faran a l’església de Sant Giorgio de la ciutat helvètica de Morbio. La formació de música antiga, un referent nacional i internacional, ha rescatat i difós en 1.500 concerts un llegat que ha recollit en 57 discos propis i en diverses participacions, recopilatoris i CDs promocionals.

La versió del manuscrit medieval que interpretarà el grup i que recull en un disc (amb una versió instrumental i una altra cantada) inclou per primera vegada el Contrafactum Morella (Dansa de la mort), resultat de la troballa d’un fresc a l’Església de Sant Francesc de Morella (Castelló) amb la dansa Ad Mortem Festinamus del Llibre Vermell, un treball del qual s’han realitzat més de 40 concerts en diverses gires que l’han portat a diversos països com els EUA, França i el Marroc. El CD, distribuït en més de 28 països, va ser el primer publicat pel segell discogràfic Capella de Ministrers (CdM) en 2002 i s’interpreta cada any com a cloenda de l’Early Music Morella.

El Llibre Vermell [Llibre Vermell], nom que prové del color de l’enquadernació en vellut que data de finals del segle XIX, és un manuscrit conservat en el Monestir de Montserrat (Barcelona) amb contingut de tipus litúrgic i que data del final de l’Edat mitjana. El còdex, que es va salvar de l’incendi provocat per les tropes de Napoleó Bonaparte en 1811, va ser copiat al final del segle XIV. Inicialment contenia 172 folis escrits per les dues cares, dels quals 35 es van perdre. Dels 137 restants, només set contenen música, els compresos entre el 21v i el 27r. Està considerat un dels llibres més importants de la música medieval i ha estat motiu d’estudi i recerca per a intèrprets i musicòlegs.

Carles Magraner, director de Capella de Ministrers, indica que els concerts “seran una visió mediterrània i festiva del Llibre Vermell, un original vinculat a la Corona d’Aragó”. L’espectacle ha gaudit del reconeixement del públic i la crítica i el musicòleg i violagambista considera que “reflecteix la música i les cançons amb les quals els pelegrins buscaven l’espiritualitat i lloar a la Verge de Montserrat”.

La dansa de la mort clausura l’Early Music Morella d’enguany

La formació comptarà amb les veus de Dèlia Agúndez (soprano), Jordi Ricart (baríton), i els intèrprets Carles Magraner (viella, vihuela d’arc i direcció), David Antich (flautes i aulós), Eduard Navarro (llaüt, gralla i cornamusa), Robert Cases (cítola, llaüt i arpa) i Pau Ballester (percussions).

La dansa de la mort clausura l’Early Music Morella de l’any 2016

Capella de Ministrers continua, des de 1987, amb la seva labor de difondre el patrimoni musical des de l’Edat mitjana al segle XVIII, una fita artística que ha transitat, amb rigor i sensibilitat, per 800 anys d’història en gires per prestigiosos auditoris nacionals i internacionals en els quals ha impulsat el seu projecte des del vessant musical, patrimonial, històrica, educativa i cultural.

Directe