Vallibonavenatrix, la primera espècie de dinosaure espinosàurid de la Península Ibèrica

Va habitar la comarca dels Ports fa uns 125 milions d'anys

Reconstrucció de l'aspecte del Vallibonavenatrix cani

La revista Cretaceous Research acaba de fer públic el descobriment d’una nova espècie de dinosaure teròpode al qual investigadors de l’Institut Dom Luiz da Faculdade de Ciência da Universidade de Lisboa, del Grup de Biologia Evolutiva de la UNED i de la Universitat Autònoma de Madrid han denominat Vallibonavenatrix cani.

El material sobre el qual s’ha basat aquesta espècie pertany al Cretàcic Inferior (fa uns 125 milions d’anys) de la localitat de Santa Águeda a Vallibona (Castelló). Els fòssils que han permès aquesta identificació van ser recollits a principis de la dècada de 1990 per Juan Cano Forner un afeccionat a la paleontologia de Sant Mateu (Castelló) i formen part de la seva col·lecció museogràfica reconeguda per la Generalitat Valenciana des de 1994. De fet, el nom del nou dinosaure es compon de Vallibonavenatrix, que significa “la caçadora de Vallibona” i “cani” fent referència al descobridor de les restes.

L’estudi ha estat liderat per Elisabete Malafaia, una especialista en dinosaures carnívors pertanyent a l’Institut Dom Luiz dóna Faculdade de Ciência dóna Universidade de Lisboa i membre juntament amb els altres autors José Miguel Gasulla, Fernando Escaso, Iván Narváez i Francisco Ortega del Grup de Biologia Evolutiva de la UNED, a més de José Luis Sanz de la Universitat Autònoma de Madrid.

El descobridor, Juan Cano Forner, al costat de la primera signant de l’article, Elisabete Malafaia

El treball presentat s’emmarca en la línia de recerca que aquest Grup desenvolupa per a la reconstrucció de les faunes que van habitar els ecosistemes del Cretàcic Inferior de la Formació Morella en l’actual comarca castellonenca dels Ports, integrada geològicament a la Conca del Maestrazgo. Aquesta Formació és una de les referències més freqüents en la història dels vertebrats fòssils espanyols atès que és l’origen d’alguna de les primeres restes de dinosaures identificats a Espanya en l’últim terç del segle XIX i en ella s’han descrit alguns dinosaures tan característics com l’ornitòpode Morelladon.

El paleontòleg José Miguel Gasulla explica el nou dinosaure a Els Ports Ràdio

Vallibonavenatrix cani pertany als espinosàurids, un grup de dinosaures carnívors relativament poc representat en la Península Ibèrica, però que compta amb un registre abundant en el nord d’Àfrica, Amèrica del Sud, Àsia i, més pròximament, a Anglaterra.

Aquest grup de dinosaures es caracteritza per la peculiar forma dels seus cranis i dents, que presenten certes semblances amb els dels cocodrils. Aquests carnívors són també molt recognoscibles pel desenvolupament d’espines neurales altes en algunes de les seves vèrtebres, la qual cosa produeix una espècie de vela sobre el dors de la seva esquena.

L’alcalde de Vallibona, Juanjo Palomo, valora la traoballa del nou dinosaure a Els Ports Ràdio

L’únic fòssil conegut de Vallibonavenatrix està format per part d’un esquelet d’un dinosaure de port mitjà (entre 8 i 9 metres) que inclou vèrtebres dorsals, sacras i cabals i elements de la cintura pèlvica. Tradicionalment les escasses restes de espinosáuridos coneguts en la Península Ibèrica han estat assignats al gènere Baryonyx del Cretàcic Inferior d’Anglaterra. No obstant això, sempre s’ha considerat que l’anàlisi de noves restes permetria ajustar millor aquesta assignació i que la diversitat de espinosáuridos ibèrics podria ser més complexa.

Sorprenentment, el espinosàurid de Vallibona sembla presentar una major semblança amb parents de l’hemisferi sud, com Spinosaurus, o asiàtics, com Ichthyovenator, que amb Baryonyx.

Directe