Early Music Morella posarà el punt final amb La dansa de la mort

L’Acadèmia i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista ha reunit més de 100 alumnes i professors, vinguts d’arreu del món

El Convent de Sant Francesc acollirà "La dansa de la mort"

Early Music Morella encara la recta final amb els últims concerts i activitats que se celebraran, avui i demà, en diverses ubicacions històriques de la ciutat de Morella al voltant del projecte artístic, pedagògic i social que es desenvolupa a la vuitena edició de l’Acadèmia i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Comes, del 19 al 25 de juliol.

Marc García de Pau dirigirà al cor de cambra Ad Libitum de l’Escola Coral Veus Juntes i als alumnes de Cant Coral de Early Music Morella al programa Y una (B)orgia sonora, que tindrà lloc a la parròquia Sant Joan Baptista, avui a les 19.30 hores. Els Borja, un dels eixos del festival, són reivindicats per la seva tasca de mecenatge cultural de molts artistes (Leonardo da Vinci, Tiziano, El Bosco, Miquel Àngel…) així com als creadors del llenguatge polifònic que van fer possible la qual avui es coneix com polifonia clàssica.

En aquesta experiència musical tan lligada a la bellesa i al sensorial, s’ha de posar de manifest la veu de les aromes, de les formes i de l’espiritual. El repertori està conformat per obres mestres de Giovanni Pierluigi dóna Palestrina, Claudio Monteverdi, Estêvão Lopes i Tomás Luis de Victoria, entre d’altres.

García de Pau és titulat en Violí, Música de Cambra i Direcció, a més de Direcció Coral. Ha aconseguit diversos premis com a intèrpret i en importants certàmens d’Espanya i la resta d’Europa com a director-fundador del cor El Lleó d’Or de Luanco (Astúries). Va ser guanyador del Gran Premi Nacional de Cant Coral a les edicions de 2003 i 2006. Des de 2001 és també director de la coral polifònica asturiana Aires de Candás.

Posteriorment, Mara Aranda, juntament amb Jota Martínez (llaüt medieval i otomà, cítola i viola de roda) i Maite Gil (interpretació), oferirà un concert amb el programa Dones d’aigua, cors de foc [Dones d’aigua, cors de foc], un homenatge a les dones jueves personificades en Blanquina March, descendent del poeta valencià Ausiàs March i mare de l’humanista Lluís Vives, avui dimecres 24 a les 22.30 hores. El repertori és un recorregut musical a partir dels textos de Vives; amb la Inquisició, els ajusticiaments i la diàspora al segle XV com a teló de fons.

Mara Aranda oferirà “Dones d’aigua, cors de foc”

Aranda és una de les cantants valencianes amb més projecció internacional i un referent per la seva tasca d’investigació a l’hora d’abordar músiques valencianes, turques, gregues, occitanes i músiques antigues, medievals i sefardites, que ha recopilat en una vintena de discos propis que han merescut nombrosos premis i el reconeixement del públic i la crítica especialitzada.

La intèrpret, que celebrarà 30 anys de trajectòria artística el 2020, va iniciar el llançament d’una col·lecció en 2017 de cinc discos dedicats a les principals geografies de la diàspora sefardita (Marroc, Turquia, Grècia, Bulgària i l’antiga Iugoslàvia). El primer volum, Sefarad al cor del Marroc, va ser guardonat per la Transglobal World Music List com el millor disc europeu de l’any i novè en el rànquing mundial. El llançament mundial del segon treball es va realitzar a l’abril passat.

Dansa de la
mort festiva

En l’últim dia, posaran el punt i final dels alumnes de l’Acadèmia amb Bassa Capella (cant, polifonia, viola de mà, guitarres i violes) al saló gòtic de l’Ajuntament de Morella el dijous al migdia i, a la tarda a les 19.30 hores, la dansa de la mort en el Convent de Sant Francesc. Aquest concert, dirigit per Carles Magraner, és una celebració festiva, multitudinària i coral, amb cant gregorià, polifonia, percussió i la participació de la Colla de Música Tradicional i l’espectacle dels Dimonis de Morella, que sempre tanca el festival i en el que participaran uns 150 músics entre professorat i alumnat.

Early Music Morella és una de les cites més importants de la música antiga en el panorama internacional. En aquest any ja han passat per aquest esdeveniment cultural Capella de Ministrers, Pablo Márquez, Atsuko Takano, Eduardo Egüez, i Delia Agúndez, Toni Aparisi, Carles Magraner & Robert Cases; i Aziz Samsaoui, Silke G. Schulze i Eduard Navarro.

Projecció nacional
i internacional

Carles Magraner, director artístic de Early Music Morella, es mostra molt satisfet per una edició de la qual fa un balanç molt positiu; “El festival està consolidat i guanya projecció nacional i internacional al voltant d’un gran patrimoni musical que aborden prestigioses formacions i intèrprets”. Magraner assegura que “als concerts i a les activitats acudiran uns 3.000 espectadors, amb les previsions que hi ha per avui i demà, comptem amb el reconeixement de centenars d’alumnes de nombroses nacionalitats que han passat per l’acadèmia i es consolida un projecte que compartim amb el poble de Morella, turistes i melòmans i en què han participat o assistit, des del principi, més de 17.000 persones”.

L’església de Sant Joan s’ha estrenat com a un dels escenaris de l’Early Music

Rhamsés Ripollés, alcalde de Morella, ha destacat que “cada any Early Music Morella uneix la història i el patrimoni de la ciutat amb la música medieval i ens trasllada a aquesta època”. Assegura que “el festival està sent un èxit, molta gent va als concerts i l’acadèmia ha comptat amb més d’un centenar d’alumnes”. L’edil ha explicat que “el festival també és un atractiu turístic més de la ciutat que atreu visitants per gaudir de la música i el patrimoni de la ciutat, per això, s’ha fet un lloc permanent en el calendari cultural de Morella”. Ripollés indica que “amb la gran quantitat de músics que vénen durant aquesta setmana, els carrers i edificis de la ciutat s’han vist plens de gent i ambientats amb la música i instruments medievals”.

Early Music Morella impulsa la seva vessant social amb tallers didàctics per a majors, nens i desenvolupa un programa de reinserció social amb personal reclús i exreclús a través de la cultura. A la residència de la Tercera Edat Sant Joan Baptista i al Centre de Dia s’ofereix un concert avui a càrrec de Robert Cases i Abel García, una experiència molt satisfactòria i emocionant per a la gent gran i els músics. Així mateix, Jota Martínez oferirà un taller a tots els alumnes de l’escola d’estiu.

La present edició ha dirigit la seva proposta acadèmica i ofert ajudes a 100.000 músics d’Espanya, principalment de societats musicals, l’objectiu és facilitar als joves amb menys recursos econòmics l’accés a una formació d’excel·lència especialitzada al voltant d’un llegat musical de 800 anys i ha atorgat beques a tres alumnes d’Algèria i quatre d’Marroc. Aquestes iniciatives compten amb el suport de l’Obra Social “La Caixa”, Fundació Baleària, Fundació Cultural Capella de Ministrers, i la col·laboració de l’Associació Àmbit.

Early Music Morella compta també amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Generalitat Valenciana, Turisme Comunitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC), Institut Superior d’Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana (ISEACV), Obra Social La Caixa, Ministeri d’Educació, cultura i Esport (INAEM), Associació d’Intèrprets i Executants (AiE), Cefire Artístic de Castelló, Diputació de Castelló, Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), Societat per a l’Educació Musical de l’Estat Espanyol (SEM-EE), Associació Àmbit i l’Escola de Música Tradicional de la Ciutat de València (Esmutrad).

Directe