La renovació de la llicència de Vega del Moll garanteix els llocs de treball als Ports

La continuïtat de deu llocs de treball directes, més de trenta indirectes recolzen l'aportació d'aquesta activitat i la lluita contra la despoblació

La resolució de l’expedient d’explotació minera Vega del Moll per part de la Direcció General d’Indústria i Energia de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball posa fi de forma reeixida a un llarg camí de nombrosos tràmits entre l’empresa Argiles Vega del Moll i les diferents administracions públiques. Per a la resolució del citat expedient han intervingut tres conselleries (Conselleria d’Educació, Cultura i Esports, Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball) i l’Ajuntament de Morella amb la clara voluntat de donar suport a la continuïtat del benvolgut recurs miner (argila roja) per a l’elaboració de productes ceràmics.

Aquesta resolució no només garanteix el subministrament de l’argila roja de Morella a les empreses ceràmiques sinó que estabilitza una de les escasses empreses industrials que treballen a la comarca dels Ports, una de les zones d’Espanya amb una greu problema de despoblament, entre altres coses, per falta de recursos de desenvolupament econòmic. La continuïtat de deu llocs de treball directes, més de trenta indirectes i diverses empreses complementàries recolzen l’aportació d’aquesta activitat al desenvolupament sostenible comarcal i a la lluita contra la despoblació.

A més de la producció industrial, l’empresa Vega del Moll s’ha caracteritzat per la sensibilització en la protecció del patrimoni natural i històric. La Pedrera del Mes de la Parreta, explotada per aquesta empresa, ha estat un exemple extraordinari de compatibilitat d’extracció de recursos miners i de protecció i potenciació del patrimoni. Els jaciments paleontològics de la Pedrera són els més importants de vertebrats mesozoics de tota la Comunitat Valenciana, sent coneguts tant nacional com internacionalment, més després d’haver-se descrit un nou dinosaure, el conegut Morelladon beltrani. Els recursos arqueològics també han estat notablement potenciats i protegits, com és el magnífic jaciment visigótico de Els Casals del Mes de Sabater. Finalment i no menys important, ha estat l’enorme treball de l’empresa en la recuperació de l’entorn ambiental i paisatgístic.

Premiada pel seu
desenvolupament sostenible

Tot aquest esforç també s’ha vist recompensat per l’òptima valoració de les diferents administracions públiques, especialment l’Ajuntament de Morella, conseqüència de la solvent trajectòria seguida per l’empresa. Socialment també s’ha vist recompensada amb l’atorgament de diverses distincions i premis. En 2018, la Pedrera del Mas de la Parreta de Morella va aconseguir el primer premi dels Premis Nacionals de Desenvolupament Sostenible de la Federació de Aridos d’Espanya. Aquest any l’empresa representarà a Espanya en els premis europeus (Sustainable Development Awards) de la Unió Europea de Productors d’Àrids (UEPG), a celebrar al novembre a Brussel·les.

Directe