Per segon dia consecutiu, Els Ports registra les màximes més altes de la història en juny

A Vallibona els termòmetres s'han enfilat fins als 38,7 ºC

Un termòmetre a Morella, a primeres hores de dissabte / Foto: Juan Ant. Querol

L’onada de calor ha arribat a la comarca dels Ports amb registres inèdits per a un mes de juny. Des de que hi ha registres de temperatures, el que fa més de 100 anys tant a Morella com a Vilafranca, no s’havien produït dades tant extremes al mes que dóna inici a l’estiu.

Si bé Morella havia arribat aquest divendres una màxima de 35,1ºC i Vilafranca fins als 34,7ºC, les dades de rècord s’han vist superades un dia més. Aquest dissabte la temperatura ha pujat fins als 36ºC, un grau més que el dia anterior. Mentre que a Vilafranca s’han registrat 35,3°C de màxima aquest dissabte.

Tot i això, Vallibona ha registrat aquest dissabte la màxima extrema de totes les estacions sòcies i col·laboradores de l’Agència Valenciana de Meteorologia (AVAMET) en aquesta jornada, enfilant-se els termòmetres fins als 38,7 ºC.

També ha sigut la comarca dels Ports la zona on s’ha marcat la mínima més extrema d’aquesta onada de calor. La Fàbrica Giner de Morella ha passat les hores més fredes de la matinada a només 11,2°C.

Morella té el segon juny
més sec des de 1916

L’AVAMET també apunta altres curiositat meteorològiques, com que “al juny de 2019 a penes ha plogut a Morella, la qual cosa resulta estranyíssim, ja que la ciutat està situada en la zona de més tempestes en aquestes dates d’Espanya. S’han registrat només 1.2 l/m2. Només l’any que es va inaugurar l’estació, en 1916, va ploure menys al juny, 0.8 l/m2”.

A més, expliquen que “juny no ha estat un cas aïllat. En el primer semestre de 2019 ha plogut molt poc en el nord de Castelló, que no es va veure afectat pel temporal d’abril. A Morella s’han acumulat en 6 mesos 124.4 l/m2. Només en el 1r semestre de 1958 va ploure una mica menys que en 2019, 123.6 l/m2”.

Les recomanacions per aquesta onada de calor són beure abundant aigua o sucs naturals sense esperar a tindre set, prendre dutxes d’aigua fresca, portar roba fresca, usar calçat fresc, evitar l’ús d’aparells que produïsquen calor, estar en les zones més fresques de la casa, evitar eixir al carrer o realitzar esforços en les hores centrals del dia.

A més no s’han de fer menjars pesats o molt calens, les persianes han d’estar baixades, no obrir les finestres quan la temperatura exterior siga més alta, evitar el cotxe en les hores de més calor i no deixar mai a xiquets, ancians o discapacitats dins dels vehicles.

Directe