Els Pelegrins compleixen amb el seu viatge anual de Portell a Castellfort

Complint amb una antiga tradició que cada any es rememora

Des de l'any passat també poden participar-hi dones

Els Pelegrins de Portell realitzaven com cada any el seu peregrinatge fins a l’ermitori de Sant Pere de Castellfort. Durant el matí de dissabte, els 12 peregrins recorrien el camí que separa el municipi de l’ermita ataviats amb les capes i barrets i complint amb una antiga tradició que cada any es rememora. Guardant la distància corresponent entre cadascun d’ells i elles, els Pelegrins anaven arribant a les portes de Sant Pere de Castellfort on feien les reverències. Primer davant la creu i amb Portell al fons i després agenollant-se a les portes de l’ermita i llevant-se el barret saludant en direcció al municipi de Portell. Un a un entraven i es situaven al seu lloc corresponent, recordant que cadascun dels pelegrins i pelegrines representen als Apòstols de Jesucrist.

Un acte que serveix als Pelegrins participants en aquesta rogativa o peregrinatge per reflexionar. Un moment per fer un alt al camí i parar-se a pensar.

Compta la tradició que el seu orígen comença amb una autorització concedida pel Bisbe amb la finalitat d’implorar al cel el final d’una gran sequera que arruniava totes les collites. La romeria es va celebrar fins a 1955 aproximadament i després es va perdre recuperant-se a partir de 1984. Portell la viu amb intensitat amb il·lusió tots els anys.

Amb pelegrines
des de 2019

L’any 2018 es comptava per primera vegada amb Pelegrines en aquesta rogativa de Portell a Sant Pere de Castellfort, repetint-se aquest fet enguany amb la presència de 3 xiques. Era aquest un fet que la joventut de Portell demandava i que permet a més persones participar de la festa.

El camí arranca prompte des de Portell, encara de nit, per arribar a Sant Pere de Castellfort cap a les 9 del matí. Per la vesprada fan el camí de tornada amb el mateix cerimonial que durant el matí. Al caure la nit fan la seua entrada a Portell tornant les reverències cap a Sant Pere de Castellfort.

Directe