La comarcalització dels Ports, a debat a Castell de Cabres

Durant la conferència es van tractar els orígens i l'evolució d'aquesta comarca

La comarcalització dels Ports, a debat a Castell de Cabres

Castell de cabres acollia aquest cap de setmana la celebració del 4t proaplec, per al qual s’havien preparat diferents activitats per a tots els públics. Un dels actes que es duia a terme dissabte a la vesprada va ser el debat sobre la comarcalització històrica i actual de la nostra comarca, Els Ports. Una conferència que va comptar amb la presència del politòleg, Roiger Carbó, i del doctor en història, Vicent Royo. La sala de les escoles s’omplia de gent per participar d’aquesta tertúlia que comptava amb dues parts. En primer lloc es parlava dels orígens de la comarca dels Ports i com aquesta ha evolucionat. Tot i això, la comarca dels Ports no ha sofrit grans canvis des de la seua creació, tan sols dues incorporacions, Olocau del Rei i Vilafranca.

La segona part de la conferència anava a càrrec de Roger, el qual explicava la situació d’actualitat de la comarca dels Ports, així com, de la llei de mancomunitats del 2018 i sobretot de la mancomunitat Els Ports.

Lloc de pas
entre muntanyes

Una de les curiositats que és va destacar durant la conferència va ser els orígens del nom de la comarca dels Ports. Els filòlegs experts en la comarca creuen que aquest nom podria venir del nom àrab Al burt o Al burtat, el qual significa lloc de pas entre muntanyes.

Un debat interessant sobre la comarca dels Ports que va ser el punt fort de les activitats programades per al quart proaplec a Castell de cabres.

Directe