Comença la Setmana de la Ciència amb un homenatge als 150 anys de la taula periòdica

S'han programat activitats relacionades amb la intel·ligència artificial, els transgènics o els bessons digitals

Comença la Setmana de la Ciència amb un homenatge als 150 anys de la taula periòdica

El projecte «La ciència al Mercat», en el qual participen grups escolars de diferents centres educatius, ha inaugurat un any més la Setmana de la Ciència. L’alumnat de Ciències de La Salle Benicarló ha estat el primer a participar, fent el seu particular homenatge a la taula periòdica en l’any en què es commemora el 150 aniversari de la seua creació. Els joves han etiquetat els productes del Mercat de Benicarló amb els elements de la taula periòdica i han explicat la seua funció, tant als aliments d’origen animal com als d’origen vegetal.

El Mercat continuarà acollint durant tota la setmana alumnat de primària dels centres educatius de Benicarló, que presentaran els seus experiments científics. A més, dimecres 15 i també dissabte 18, l’alumnat de l’IES Ramón Cid presentarà llibres imprescindibles de divulgació científica.

A partir de dijous arribarà el torn per a les xarrades i conferències. Començarà el qui està considerat com a pare de la intel·ligència artificial a Espanya, Emilio Soria Olivas. Soria, expert en anàlisi de dades, explicarà cap on evolucionarà la intel·ligència artificial en els pròxims anys i abordarà una de les majors incògnites que suscita el tema: la intel·ligència artificial suposarà la fi de l’espècie humana?

Divendres serà el torn per als transgènics, de la mà del prestigiós bioquímic i divulgador José López Nicolás, que parlarà de com els aliments transgènics poden ser la solució per a alimentar a tot el planeta. López, que col·labora amb nombrosos mitjans de comunicació, és l’autor del reconegut blog Scientia, considerat el primer blog de ciència de tot l’estat.

El mateix López Nicolás serà l’encarregat de parlar de la ciència aplicada al futbol, de com la ciència ens ajuda a entendre millor el futbol i com podem usar-la per a millorar les estratègies d’èxit.

Dissabte arribarà una altra de les figures més destacades d’aquesta Setmana de la Ciència: María Ángeles Pérez Ansón, presidenta de la Societat Europea de Biomecànica. Dedicada a l’enginyeria mecànica i biològica, Pérez ha centrat el seu treball d’investigació en la creació de bessons digitals (rèpliques virtuals) destinats a millorar la qualitat de vida de les persones.

També dissabte arribarà la vessant més humorística de la Setmana de la Ciència, aquesta vegada de la mà de la psicòloga, sexòloga i terapeuta familiar Laura Morán, que desmuntarà els mites que afecten negativament la sexualitat: dones frígides, homes calents, píndoles per al desig sexual, la grandària és important, etc. Morán col·labora habitualment en el programa Órbita Laika de TVE.

Diumenge es tancarà la Setmana de la Ciència amb l’espectacle I-MAG 341, un coet per fer volar la imaginació, un simulador espacial que oferirà al públic la possibilitat de viure, durant 3 minuts, les mateixes sensacions que experimenta un astronauta en enlairar-se a l’espai. El simulador s’instal·larà a la plaça de Sant Bartomeu diumenge 19 de maig de 12.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 19.00 hores. L’espectacle va obtenir el Premi d’Or a la Millor Escenografia de la Fira de Titelles de Lleida 2017.

Directe