Recta final de la restauració de la Porta dels Apòstols de l’església de Morella

Durant els pròxims dies acabaran els treballs de recuperació de la façana i la setmana que ve desmuntaran la bastida

Recta final de la restauració de la Porta dels Apòstols de l’església de Morella

La restauració de la Porta dels Apòstols de la Basílica Arxiprestal de Santa Maria la Major de Morella arriba a la seua recta final. Així, durant els pròxims dies acabaran els treballs a la façana de l’església i la setmana que ve es desmuntarà la bastida, de manera que es veurà el resultat de l’actuació que va començar ara fa quasi un any. Cal explicar que han acabat els treballs a l’exterior i queda realitzar estudis arqueològics a la part interior d’aquesta porta.

Cal recordar que l’actuació de restauració s’ha realitzat en dues fases. Una primera de neteja de la façana i una segona de recuperació de la policromia del timpà de la Porta dels Apòstols. D’aquesta manera, amb els últims treballs, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i la subdirectora de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVC+R), Gemma Contreras, han visitat l’obra, la qual mostra grans resultats.

Ripollés ha destacat que “la restauració de la Porta dels Apòstols suposa una recuperació patrimonial molt important, i ara vorem, com no hem vist mai, aquesta façana amb l’impressionant resultat d’aquesta actuació”.

L’edil ha apuntat que “durant l’actuació s’han realitzat estudis que permeten conéixer millor l’art que envolta aquesta façana tan característica de l’església de Morella”.

Finalment, Rhamsés ha volgut “agrair a l’Institut Valencià de Conservació i Restauració la implicació en aquest projecte i a tot l’equip que ha treballat durant quasi un any en aquesta porta”.

D’altra banda, la subdirectora de l’IVC+R, Gemma Contreras, ha recordat que “els treballs amb la policromia són complicats i s’han fixat els pigments a la roca de la façana. Açò ha suposat un repte per a tot l’equip amb un resultat molt positiu que en pocs dies tots i totes podrem veure”.

A més, Contretras ha explicat durant la visita a les obres que “per a veure el timpà amb la policromia original s’ha fet una reconstrucció d’aquest en tres dimensions, la qual està exposada a l’entrada de l’ajuntament i on s’aprecien els detalls que tenia la Porta dels Apòstols”. L’església de Morella és de les poques arreu de la Comunitat Valenciana que conserven la policromia original.

Directe