Catí renova el seu vot a Sant Pere de Castellfort

La rogativa celebrarà en 2021 el seu 700 aniversari

Com cada primer cap de setmana del mes de maig, Catí ha honorat a Sant Pere de Castellfort amb la tradicional rogativa que es celebra des de 1321. Un desplaçament a peu d’uns 26 kilòmetres per pujar per l’Avellà, el barranc de Salvassòria, la Llàcua, la Pinella o l’Hostal de la Roja per arribar després de pujar el darrer tram fins a Sant Pere. A l’Avellà tenia lloc la primera parada dels ‘Catinencs’ per visitar a la seua patrona en aquesta peregrinació fins a Castellfort. A l’ermitori tenia lloc la missa i posteriorment era un bon moment per esmorçar i recargar energies per a la llarga pujada. Com sol ser habitual també, es va comptar amb moltes cavalleries a la rogativa.

Cap a les 6 de la vesprada, l’ambient a Sant Pere de Castellfort anava augmentant i a un dels laterals de l’ermitori es preparaven els tradicionals fessols amb arròs, típics d’aquesta rogativa dels ‘Catinencs’. Un costum de gran antiguitat, probablement tanta com la pròpia rogativa i que s’elabora amb molta cura.

El poble de Catí es bolca amb aquesta rogativa i a banda de les persones que la fan caminant compta amb un gran volum de desplaçaments per anar a les diferents parades o l’ermitori de Sant Pere. Gran és la emoció dels catinencs amb aquesta festa. És molt el que representa aquesta rogativa fins a Sant Pere de Castellfort per als veïns i veïnes de Catí. Una celebració que molt prompte complirà una important efemèride per a al que el poble ja comença a preparar-se.

Els vincles entre Catí i Castellfort son molt forts al voltant d’aquesta rogativa. A Castellfort, a banda de la rogativa en sí també s’organitzen esdeveniments festius en aquest cap de setmana.

Des de l’any 2018 es compta a la rogativa de Catí a Sant Pere de Castellfort amb el rector valencià Juan Pons, dessignat pel Bisbe Enrique Benavent i que en aquesta edició de 2019 ha tornat a participar.

Diumenge es realitzava la tornada dels catinencs des de Castellfort a Catí d’una rogativa d’origens medievals i que està a punt de complir els seus 700 anys d’història.

Directe