El Convent de Sant Francesc acull l’exposició Morelladon&Cia

El Morelladon beltrani habitava el sud d’Europa fa 125 milions d’anys i es va descobrir a Morella l’any 2015

El Morelladon beltrani ha tornat a la ciutat i s’exposa al Convent de Sant Francesc a partir d’avui. Així, sota el títol Morelladon&Cia, l’exposició compta amb la maqueta d’aquest dinosaure a mida real amb la resta de fòssils que van conviure amb aquest dino que va viure a la zona dels Ports fa 125 milions d’anys. Aquesta exposició es pot visitar amb l’entrada al Castell de Morella.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “és una exposició molt important per a mostrar les restes fòssils dels dinosaures que van poblar aquesta comarca fa milions d’anys”. L’edil ha explicat que “les restes paleontològiques són un patrimoni de primer nivell que s’ha de posar en valor i donar-lo a conéixer a la població”. Finalment, Rhamsés ha volgut “animar a tots i totes a passar pel Convent de Sant Francesc per a veure aquesta exposició i apropar-se a aquestos éssers vius que van viure a Morella i la comarca dels Ports”.

El Morelladon beltrani,
un dinosaure morellà

El Morelladon beltrani és el primer dinosaure descobert en la localitat de Morella, el qual es va trobar l’any 2015. D’aquesta manera, el material que es va examinar d’aquesta nova espècie està compost per les restes d’un únic individu.

Així, es va determinar que és un ornitòpode estiracostern de mida mitjana, amb una longitud aproximada de sis metres i una alçada d’uns dos metres i mig, molt similar tant en grandària com en proporcions a la forma europea Mantellisaurus atherfieldensis. La característica més destacable d’aquest ornitòpode és la presència en les vèrtebres dorsals d’espines neurals molt altes.

La troballa de Morelladon beltrani mostra un interessant augment de la diversitat d’ornitòpodes de mida mitjana a gran a la regió sud d’Europa fa uns 125 milions d’anys, ja que aquesta espècie s’uneix a les ja conegudes Iguanodon bernissartensis i Mantellisaurus atherfieldensis.

Directe