Benicarló commemora dels 275 anys de l’església de Sant Bartomeu amb una exposició

La mostra «275 anys construint la memòria d’un poble» serà permanent

Benicarló commemora dels 275 anys de l’església de Sant Bartomeu amb una exposició

Avui ha quedat inaugurada l’exposició «275 anys construint la memòria d’un poble», un projecte de la Regidoria de Cultura pensat per a posar en valor la història de l’església de Sant Bartomeu amb motiu del 275 aniversari de la consagració del temple. La mostra repassa a través de 18 panells els elements fonamentals de l’església, les capelles, les imatges, la decoració, els altars, els elements arquitectònics, etc. Tot, des de quatre mirades ben diferents: la històrica, l’artística, la litúrgica i la social.

L’alcaldessa, Xaro Miralles, el regidor de Cultura, Josep Barberà, el rector de l’església, Carlos Garcia Talarn, i l’autora de l’exposició, Ana Moliner, han presentat la mostra i han coincidit a assenyalar la importància de difondre la història de l’església com a patrimoni social, cultural i turístic de primer ordre. «Amb aquesta exposició —ha dit l’alcaldessa— posem en valor un els edificis més emblemàtics de la ciutat i aconseguim que les persones que ens visiten puguen entendre i valorar una part molt important de la nostra història».

Per la seua banda, el regidor de Cultura ha assenyalat que «avui obrim una nova etapa en la vessant cultural i turística de Benicarló i fem realitat la reivindicació històrica de museïtzar l’església per a explicar-nos la relació de la parròquia amb la nostra ciutat» i ha anunciat que «el proper pas serà buscar la manera d’incloure l’església de Sant Bartomeu en el programa de visites guiades que organitza periòdicament l’Ajuntament».

El rector s’ha mostrat «molt satisfet» i ha agraït a l’Ajuntament «haver fet realitat un projecte que ens ajudarà a conéixer millor la història del nostre poble».

L’exposició s’ha elaborat a partir d’un ampli treball de recerca històrica i bibliogràfica i amb múltiples entrevistes a diferents representants de les confraries i germanors de Benicarló que han contat, de primera mà, com ha sigut la construcció de l’església al llarg d’aquests 275 anys. «Perquè aquesta —ha subratllat l’autora, Ana Moliner— és la història de l’església feta pels benicarlandos i benicarlandes. «Una història que ara, 275 anys després, continua fent-se».

De fet, un dels objectius de la mostra és posar en valor el capital humà com a veritable protagonista de la construcció de l’església, tant físicament com simbòlicament.

L’exposició incorpora també les noves tecnologies i mostra, a través de pantalles digitals, imatges i vídeos que s’han fet servir per a elaborar i enriquir els panells.

Directe