La Pobla de Benifassà acull la V Trobada intercomarcal d’investigadors de la Guerra Civil

Aquest territori i tota la comarca dels ports en general, van ser zones claus per al desenvolupament de la contesa

La Pobla de Benifassà ha acollit la cinquena trobada intercomarcal d’investigadors de la Guerra Civil espanyola. A l’acte, realitzat a la sala polivalent “la societat”, es van presentar diverses ponències que tractaren temes com les operacions militars al front de morella, l’institut a Castelló durant la guerra civil, el port de Vinaròs a les batalles de l’Ebre i de Llevant, la memòria recuperada i la repressió franquista a la zona dels ports, i el tiroteig entre maquis i guàrdies civils al mas del Cabanil. En finalitzar le presentacions s’obria el debat entre els assistents.

El fet que unes jornades com aquestes se celebren en la Tinença de Benifassà no és casual: Aquest territori i tota la comarca dels ports en general, van ser zones claus per al desenvolupament de la Guerra Civil espanyola. Va ser el punt a través del qual el bàndol nacional irrompia en la zona republicana que romania unida al llarg de la costa mediterrània, i aconseguia així partir-la en dos, cosa que suposaria a la llarga un cop definitiu i fatídic per als defensors i defensores de la república.

En la postguerra, com és ben conegut, la Tinença de Benifassà va comptar també amb una gran activitat per part dels maquis, tal i com explicaven i desglossaven algunes de les ponències presentades. L’organització aprofitava les jornades per anunciar altres jornades sobre aquest moviment guerriller.

Així doncs, aquesta primavera, La Pobla recorda una vegada més els maquis de la Tinença de Benifassà

Directe