La confraria de Les Vestes demana participació per a Setmana Santa

En el segle XIII els franciscans de Morella ja celebraven la processó de Dijous Sant

La Setmana Santa i la posterior Pasqua està cada cop més a prop. Als actes festius i turístics que s’esdevindran a Morella s’ha de sumar el calendari d’activitats religioses, amb les diverses processons al capdavant. Per fer possible aquestes celebracions, la Confraria de les Vestes, òrgan encarregat de l’organització de les mateixes demana voluntaris perquè tots els misteris i les peanyes puguen eixir.

A Morella es conserven tres confraries processionals. La més antiga és la Confraria dels Dolors, el seu color es el negre i la seva processó especial la de Dijous Sant o dels ‘Misteris’. Afortunadament, en els darrers anys la Junta ha aconseguit mobilitzar el poble i mantenir quasi al complet la manifestació religiosa, una de les més curioses i especials que es fan a la Comunitat Valenciana. I és que a través de símbols es pot llegir de forma completa el passatge de la Passió de Jesús. Aquests objectes simbòlics s’anomenen ‘Misteris’, elements que han passat de generació en generació, i que les famílies guarden com si fora un tresor.

Aquesta estima provoca que algun d’aquestos misteris es quede guardat a l’armari en lloc de formar part de la processó. Per això el primer que es va fer des de la Junta va ser insistir en que els que no pogueren ja traure’l el passaren a altres veïns. En la major part dels casos així ha estat, en altres s’ha hagut de recórrer a fer una còpia de l’original. I és que aquesta processó perd el sentit si no apareixen els 65 símbols en els que va ser creada. La seva història forme part de la historia de Morella.

Ser confrare d’aquesta Confraria sempre ha estat un orgull per als seus membres, el que es portava a dintre fins i tot a l’hora de la mort, sent l’hàbit en el que eren soterrats la Vesta. Segons el secretari d’aquesta associació, Carles Sangüesa, en els darrers anys, han invertit restaurant o creant imatges que ajudaren a fer-la tant gran com era. I fins i tot, a través de donacions s’ha ampliat el nombre d’imatges que acompanyen els misteris.

Des del segle XIII

Ja al segle XIII els franciscans de Morella celebraven una processó de Dijous Sant. Els estatuts de la Confraria, creada en 1864 indicaven com a fi “donar realç i esplendor a les processons de Setmana Santa” per a conservar, arrelar i propagar aquestes tradicions, i és el que continuen fent els hereus d’aquesta tradició”.

Directe