“El arte rupestre en Morella la Vella” revela pintures desconegudes fins ara

Les pintures rupestres de Morella la Vella es van descobrir al 1917 i són Patrimoni Mundial per la UNESCO

“El arte rupestre en Morella la Vella” revela pintures desconegudes fins ara

Aquest dissabte s’ha presentat el llibre El arte rupestre en Morella la Vella en el propi emplaçament on estan situades les pintures. Aquesta publicació mostra els nous estudis realitzats sobre les pintures rupestres de Morella la Vella utilitzant tècniques modernes com la fotometria i es converteix en una de les publicacions més importants i novedoses sobre aquesta matèria en tota Espanya.

Així, s’ha realitzat un estudi complet on han sorgit pintures desconegudes fins ara i, a més, permet comparar aquest amb el realitzat per l’arqueòleg Eduardo Hernández Pacheco durant els anys 1917 i 1918 quan es van descobrir les pintures.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “les pintures rupestres de Morella la Vella són una part molt important del patrimoni històric i cultural de Morella, el qual cal posar en valor i conéixer més profundament”. L’edil ha explicat que “el llibre que s’ha presentat mostra nous estudis realitzats amb tècniques modernes, els quals expliquen les pintures dels diferents abrics d’aquest emplaçament”. Així, Rhamsés ha aprofitat per a “animar a visitar les pintures rupestres de la Cova Alta i la Cova del Roure i conéixer tots els secrets que alberguen sobre les persones que hi van viure fa milers d’anys”.

A més, l’arqueòleg local, Ramiro Pérez, ha comentat que “des dels estudis realitzats per Hernández Pacheco fa 100 anys, no s’havia indagat en aquestes pintures rupestres”. També ha remarcat que “amb les noves tècniques com la fotometria s’han vist pintures desconegudes fins ara”.

Les pintures rupestres dels abrics de la Cova Alta i de la Cova del Roure de Morella la Vella s’han restaurat durant el 2017 i 2018 de manera que faciliten la visió i conservació d’aquestes pintures. A més, també s’han condicionat les pistes d’accés per a facilitar la visita. Cal recordar que les pintures rupestres de Morella la Vella estan declarades com a Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Visites a Morella la Vella

Les pintures rupestres de Morella la Vella es poden visitar en grups reduïts i inscripció prèvia durant els caps de setmana i festius. Els horaris de visita són al matí a les 11.00 hores i a les 12.30 hores i a la vesprada a les 16.30 hores. Així, les reserves es poden fer a l’Oficina de Turisme de Morella al correu morella@touristinfo.net o al telèfon 964 17 30 32.

Directe