El Sexenni recull el premi Moros d’Alqueria Cultura i Festes Ciutat de Castelló 2019

Aquest guardó reconeix festes de prestigi mundial amb una reconeguda trajectòria

El Sexenni recull el premi Moros d’Alqueria Cultura i Festes Ciutat de Castelló 2019
Rhamsés Ripollés recull el premi

El Sexenni de Morella ha rebut avui el Premi Cultura i Festes Ciutat de Castelló 2019 que atorga l’associació Moros d’Alqueria al Teatre Principal de Castelló. A l’entrega del guardó han acudit l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, la regidora de Tradicions, Malú Blasco, junt amb altres regidors i regidores i la dansa dels Torneros del 54 Sexenni, la qual representa a la ciutat. També s’han mostrat a l’escenari diferents tapissos del Sexenni del 2018.

Aquest reconeix la importància i valor del Sexenni com una festa tradicional, participativa amb caràcter internacional, el qual rep a milers de visitants a la ciutat. Cal recordar que festes molt importants i conegudes arreu del món, com el Carnestoltes de Venècia, l’Oktoberfest de Munich o els Moros i Cristians d’Alcoi, han estat premiats en anys anteriors.

Cal explicar que el Sexenni es va celebrar el passat mes d’agost del 2018, va ser un èxit de participació i va estrenar les declaracions de Festa d’Interés Turístic Nacional i Bé d’Interés Cultural Immaterial. A més, aquesta festa és candidata a obtindre la Declaració de Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “El Sexenni, com el que acabem de viure este any passat, seria impossible realitzar-lo sense la força de tot un poble”. L’edil ha agraït “als Moros d’Alqueria este important reconeixement i agrair també als gremis, als carrers i, en definitiva, a tots els morellans i morellanes per fer possible el Sexenni, ja que és el millor exemple del que ha segut i vol ser la nostra ciutat”. Rhamsés ha afegit que “Morella és una ciutat oberta, solidària i compromesa, i premis tan especials com este també fan que continuem amb més força, amb més convicció, per esta senda de compromís amb les nostres arrels i a la vegada amb eixa mirada d’esperança i il·lusió cap al futur”. Finalment, ha donat “l’enhorabona a Sandra Pérez per la beca de gastronomia i a Juan Armero per la de música”.

A més, el President de Moros de l’Alqueria, José Chillida, ha remarcat que “volem destacar la fascinació que es produeix en el viatger quan coneix les festes de la nostra ciutat premiada, que és una de les joies de la nostra Comunitat Valenciana”. També ha fet referència a “premiem a una ciutat, a una festa que es remunta a l’any 1673, quan les autoritats de la vila, a petició del poble, van jurar un vot a la Mare de Déu de la Vallivana com a agraïment per alliberar-los de la pesta el 1672. Des de llavors, es van comprometre a celebrar un solemne novenari en honor a la verge cada sis anys. Aquesta tradició ha perdurat fins als nostres dies. No necessito seguir donant pistes, tots haureu endevinat que el Premi Cultura i Festes Ciutat de Castelló és per al Sexenni de Morella”.

El Sexenni, cada sis anys

El Sexenni és una festa que mostra el compromís de tot el poble amb danses úniques, música tradicional, decoració especial als carrers. El Sexenni de Morella és característic per diverses raons que el converteixen en una festa extraordinària que se celebra cada sis anys. D’aquesta manera, el Sexenni compta amb diferents danses i quadres bíblics, els quals pertanyen a cadascun dels gremis, i que componen el retaule dels nou dies de Sexenni. D’aquesta manera, els Torneros, Arts i oficis, els Llauradors, els Teixidors, les Gitanetes, la Corronquina i la Jota de Morella són les danses participants en el Sexenni. A més, el Carro Triomfant, el Quadre d’Heroïnes Bíbliques, les Santetes i Miraverges són els elements que completen els retaules.

D’altra banda, els principals carrers de Morella, per on transcorren el retaule i la Processó General, es decoren amb ornaments elaborats amb diferents tècniques de plegar i treballar el paper de seda. Així, destaquen els tapissos de paper arrissat. Cal explicar que antigament els guarniments eren florals, compostos per plantes aromàtiques, pètals i enramades, però a poc a poc varen evolucionar en tapissos, composicions mestres de paper de seda arrissat.

Directe