Morella presenta la rèplica del timpà de la Porta dels Apòstols

També s’inicia una exposició sobre el procés de neteja i restauració de la Porta dels Apòstols

Morella presenta la rèplica del timpà de la Porta dels Apòstols

Morella ha presentat aquest dijous la rèplica del timpà de la Porta dels Apòstols a l’entrada de l’ajuntament a les 19.30 hores. Aquesta és una reproducció en tres dimensions de l’entrada principal de la Basílica Arxiprestal de Morella on es representa la policromia original d’aquesta. A més, es donarà inici a una exposició amb fotografies sobre el procés de rehabilitació de la façana de l’Església a les Sales Gòtiques de l’ajuntament de Morella.

Divendres, per la seua banda té lloc la Jornada d’investigació a propòsit de la restauració de la Porta dels Apòstols de l’església de Santa Maria la Major de Morella: estudis previs i intervenció amb diferents xerrades sobre l’actuació, així com s’explicaran casos similars d’altres façanes arreu del món.

La regidora de Cultura i Patrimoni, Rocío Querol, ha destacat que “amb aquesta rèplica, la qual estarà situada a l’entrada de l’ajuntament, es podran veure de prop molts detalls de la Porta dels Apòstols de la Basílica Arxiprestal”. L’edil ha comentat que “la jornada al voltant de la façana de l’església és molt important per a conéixer les característiques d’aquesta, i per tant, una part molt representativa del nostre patrimoni”. Finalment, Rocío ha aprofitat per a “animar i convidar a totes i tots a participar en aquesta jornada i veure les tècniques utilitzades i les característiques d’aquesta actuació”.

Programació

El dijous 7 de març es realitza la Presentació de la reconstrucció del relleu i de la policromia del timpà de la Porta dels Apòstols de l’Església Arxiprestal de Santa Maria la Major de Morella les 19.30 hores a l’ajuntament amb la participació de la Direcció General de Cultura i Patrimoni Generalitat Valenciana i l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+I) Generalitat Valenciana.

El divendres 8 de març, la Jornada d’investigació a propòsit de la restauració de la Porta dels Apòstols de l’Església de Santa Maria la Major de Morella: estudis previs i intervenció començarà a les 9.00 hores. A les 9.45 hores tindrà lloc la conferència El projecte de restauració de la Porta dels Apòstols de l’Església de Santa Maria la Major de Morella a càrrec de l’arquitecte i director del projecte, Vicente Dualde. A les 10.15 hores, Investigation, Intervention, Inspection by Optoelectronic Means per Rozxana Rädvan, The Nacional R&D Institute for Optoelectronics – INOE 2000 i Complementary Non-Destrctive Techniques for Investigations and Documentation of the Archipest Basilica of Santa Maria la Major from Morella a carrec de Lucian Ratolu, Roxana Rädvan, Alexandru Chelmus, Ionana Cortea, Luminita Ghervase, Laurentui Anghelutä i Claudia Anghelutä-Constantin, The Nacional R&D Institute for Optoelectronics – INOE 2000. A les 10.45 hores, Estudis previs i disseny de la metodologia d’intervenció de la Porta dels Apòstols de l’Església de Santa Maria la Major de Morella a càrrec de David Juanes i Gemma Maria Contreras de l’IVCR+I, Luvio Ferrazza i Mayte Pastor. A les 11.45, Restauració de la Porta dels Apòstols de l’Església de Santa Maria la Major de Morella: processos i problemàtica per Rafael Vicente de CYRESPA. A les 12.15 hores, El projecte de restauració del Pòrtic de Gloria per Ana Laborde del Instituto del Patrimonio Cultural de España (IPCE). A les 12.45 hores, el Projecte de conservació de la Porta de Niculoso Pisano del Monaesteri de Santa Paula a Sevilla per Jesús Espinosa i Teresa Morillo del Instituto Andaluz de Patromonio Histórico (IAPH). A les 13.15 hores, Reconstrucció del relleu i de la policromia del timpà de la Porta dels Apòstols de Santa Maria la Major de Morella: anàlisi, estudi històric material iconogràfic, digitalització i impressió 3D i reconstrucció gràfica digital i policromada a càrrec de Greta García, David Juanes, Vincent Virasolvy i Gemma Maria Contreras de l’IVCR+I, Livio Ferrazza i Jesús Bustos de Todo3D. A les 16.00 hores, La problemàtica de la conservació i la restauració de les portalades romàniques a l’exterior. Exempres de les darreres intervencions dirigides pel CRBMC a càrrec de Pere Rovira del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. A les 16.30 hores, Noves tecnologies aplicades a l’estudi de façanes en pedra per Maria Pilar Ortiz de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla. A les 17.00 hores, La difusió internacional de les restauracions espanyoles per Manuel Gracia Rivas Hispania Nostra. Finalment, a les 17.30 hores hi haurà un debat i conclusió final d’aquesta jornada.

Directe