Benicarló es prepara per a viure intensament els dies grans de les Falles 2019

Dijous 14 de març els monuments estaran plantats i per la nit es coneixeran els guanyadors

Les Falles de Benicarló calfen els motors de cara als actes més multitudinaris de la festa. El regidor de Festes i Falles, Ilde Añó, acompanyat del president de la Junta Local Fallera, Fede Guimerá, ha volgut remarcar el suport de l’Ajuntament al món faller i ha animat a veïns i visitants a participar d’unes festes que ja van començar dissabte passat amb una multitudinària Crida i continuaran aquest dissabte amb la Cavalcada del Ninot. «Tenim unes falles acollidores, participatives i obertes a tothom», ha subratllat el regidor, «i això ens anima a continuar treballant per la promoció de les falles».

El president de la Junta Local Fallera ha agraït l’esforç i la implicació de totes les persones que fan possible les festes falleres i ha detallat els actes més destacats del programa. El dissabte 9 de març té lloc la Cavalcada del Ninot, a partir de les 19.00 hores. La desfilada seguirà el mateix recorregut que els últims dos anys i començarà a la Cambra Agrària, continuarà per Francisco Pizarro, avinguda de Iecla, Méndez Núñez i Doctor Ferran i finalitzarà al carrer de Pius XII. En acabar, els casals obriran al públic.

Per al diumenge 10 de març està programada l’entrega dels premis dels ninots indultats i de les recompenses falleres.

El dilluns 11 de març es farà una mascletà de la Pirotècnia Tomás a València. L’alcaldessa, Xaro Miralles, el regidor de Festes i Falles, les falleres majors i la Junta Local Fallera acompanyaran els pirotècnics benicarlandos fins a la capital.

El dijous 14 de març, a partir de les 9.00 hores, passaran els sis membres del jurat per a avaluar els monuments. I a les 20.00 hores, s’entregaran els premis al Pavelló Poliesportiu i el divendres 15 de març es cremaran les falles dels centres socials i les dels centres educatius.

El dissabte 16 de març: comença el cicle de mascletaes, que tindran lloc els dies 16, 17, 18 i 19 de març a les 14.00 hores a la plaça de la Constitució. I enguany, com a novetat, hi haurà una mascletà nocturna dilluns per la nit, vespra de Sant Josep. Per la seua banda, el diumenge 17 de març és el dia de l’ofrena a la Mare de Déu de la Mar a partir de les 17.00 hores. Una vegada s’acabe l’ofrena, les falleres majors de Benicarló es desplaçaran a València per a participar en l’ofrena de flors a la Mare de Déu dels Desemparats.

Dimarts 19 de març, dia de Sant Josep, es farà una missa, un visita al Centre Geriàtric i, ja per la tarde, cremà de les falles infantils a partir de les 20.00 hores. Serà a les 22.30 hores quan cremaran les falles grans.

Fede Guimerá ha destacat que «un dels actes més emotius sempre és el de la cremà de les falles dels centres socials, perquè d’alguna manera posem el nostre granet d’arena per a què els usuaris puguen viure les falles de prop». En aquest sentit, Guimerá ha anunciat que la mascletà del dia 18 estarà dedicada als usuaris del Centre Ocupacional Ivass, «que tindran lloc i un paper especial».

Avança l’exposició temporal sobre les Falles a l’Edifici Gòtic

El regidor de Festes i Falles ha aprofitat la presentació del programa per a agrair el treball de les comissions falleres en la preparació i muntatge de l’exposició temporal sobre la història de la Falles de Benicarló que està coordinant l’Ajuntament. «És un treball que requereix molta dedicació i per al qual estem comptant amb la col·laboració de les 13 comissions falleres de Benicarló». «De moment —ha explicat Añó— estem recopilant tota la informació que servirà per a dotar de continguts una exposició que volem que siga molt interactiva, on la gent puga consultar tot tipus d’informació sobre les nostres Falles». El regidor ha subratllat que aquesta exposició serà l’embrió del futur museu faller. «Després de més de 45 anys d’història, Benicarló necessita un museu faller».

Directe