Castell de Cabres ha reparat una de les campanes de l’església

Els veïns i les associacions se n’han fet càrrec del pagament

La campana honorarà a la marededeu dels Dolors

La campana que s’encarregava dels tocs del rellotge presentava un tall o una llenca que encara que no sonava malament, calia arreglar. Tenia història, ja que es va trencar abans de la Guerra Civil en un episodi d’altercats. Com a resultat, el fragment que li faltava pesava 10 kg, pes suficient per a la nova campana Maria Dolors.

José Ramón Segura, un veí del poble, explica com “és una campana que està feta en l’any 2018. Este any passat es va fondre i es va portar aquí. Es va fer degut a que hi havia un tall o una llenca en la campana que ara toca el rellotge, però que no afecte al so de la campana. La campana sona molt bé, la grossa que tenim ara. Aquell retall voltava per ahí i feia 10 kg de bronze. Vam valorar-ho, ens vam posar en contacte amb una fundició i ens van dir que sí que eixia una campana menuda”.

La voluntat dels habitants de Castell de Cabres estava ben clara i ja per a Sant Esteve tenien la nova campana. “Vam mirar el pressupost que hi havia disponible i com es podia pagar i la vam fundir una mica per tindre una campana en lloc d’un retall de bronze”.

A més, els veïns van considerar l’opció fer-la més petita per a poder traslladar-la a la rogativa de Sant Critòfol, ja que la que hi havia en aquesta ermita la van portar al l’església del poble. “I l’altra cosa era perquè es va pensar que es podria portar quan seria menudeta de romeria o rogativa a Sant Cristòfol, però després el lloc de la campana és aquí a l’església perquè Sant Cristòfol de moment no està habilitat per a tindre campana”.

La forma de pagament va ser equitativa entre les diferents entitats i tant l’Ajuntament, la Comissió de Festes com el Club de Caça Sant Llorenç han contribuït econòmicament. “Després la camapana es va pagar a parts iguales per entitats d’aquí del poble culturals. Alguns van aportar faena, altres alguna idea i uns altres els diners”, continua Segura.

Els veïns ja compten els dies per a poder beneïr-la i batejar-la per Sant Vicent, a Setmana Santa, amb el nom de Maria Dolors. Serà en honor a la Mare de Déu dels Dolors, que és la verge que es venera a Castell de Cabres. A més, tindrà dos padrins que seran un xiquet i una xiqueta del poble. “La campana s’ha pagat i segurament, ara quan vindrà el capellà a missa a Setmana Santa, que són festes de Sant Vicent, se beneirà, primer la baixarem de dalt i després la tornarem a pujar dalt”. Es tracta d’una campana avinenteta, mendueta i clar, és nova i sona molt bé.

De la resta de campanes que hi ha, una està dedicada a Sant Llorenç i Sant Cristòfol i una altra té el nom de “Victòria dels Àngels”. L’església parroquial de Sant Llorenç de Castell de Cabres, és un temple catòlic catalogat com a Bé de Rellevància Local que data del segle XVIII.

Directe