Todolella posa el punt final a la roda de Sant Antoni d’enguany

El foc, els dimonis i els sants van ser els protagonistes d’una de les festes més antigues

Aquest cap de setmana la Todolella tancava la roda de Sant Antoni a la comarca dels Ports. La plaça de l’ajuntament, presidida per la barraca, era el punt d’encontre de tots els veïns i veïnes que venien a gaudir d’aquesta festa del foc. Una de les festes més antigues de la comarca i que com mana la tradició es celebra el cap de setmana abans del carnestoltes.

El so del tabal i la dolçaina iniciava la benedicció dels animalets, encapçalada pel majoral el seguia la resta de veïns i veïnes amb cavalls, gossos, pardals… Una festa que enguany comptava amb majoral, per això, com és tradició, la volta dels animalets feia parada a casa del majoral, on es repartien les coquetes que la setmana anterior havien preparat totes les veïnes del poble.

Amb la plaça plena de gom a gom continuaven els actes d’aquesta popular festivitat. Les diableres amb el seu pas i el so de les esquelles dels diablets més menuts donava pas a la santantonà pels diferents carrers de la Todolella. Amb ells els dos sants; Sant Antoni i Sant Pau, eren estirats amb una corda. Aquest és un dels actes més tradicionals, la lluita entre el bé i el mal. Els diables, amb el so del tabaler i el gaiter, agafant la corda dansen fent els passos sempre cap enrere intentant arrossegar Sant Antoni, que lligat per la cintura, intenta resistir-se arrimat-se al públic que mira per fer-los partícips de l’acte. Sant Pau, que no va lligat, intenta protegir i evitar que els diables arrosseguen a Sant Antoni. Darrere d’ells un gran grup de diablets armats amb samarres, que quan manen els dos botargues amb vestits grocs, es llancen cap a l’esquena dels dos sants per colpejar-los amb totes les seues forces per imposar-los el seu càstig. Un altre dels personatges presents en la santantonà és la temptadora representada per un home vestit de dona que dansa amunt i avall arrimat-se fins i tot al públic.

Una vegada la santantonà arribava a la plaça, els diables arrossegaven als dos sants dins la barraca per escenificar la seua mort. Tot i això, aconseguien escapar del foc i amb el so de la dansa de la mort, els diables, botargues, la temptadora i els diablets cauen a terra.
Tot seguit, l’encesa de la barraca és el moment més esperat de tota la nit. Sense cap incident, la barraca que presidia el mig de la plaça de l’ajuntament es cremava baix l’atenta mirada dels presents amb el foc i les espurnes dels diables que dansaven al seu voltant. La barraca s’anava consumint i el dispositiu de bombers actuava per tal de controlar el foc d’aquesta.

La barraca ja consumida posava el fí d’aquesta celebració que tocarà esperar fins l’any que ve per poder tornar a gaudir d’ella.

Directe