Portell celebra la festa de Sant Antoni, patró dels animals

Actes com la benedicció dels animals culminaven amb la cremà de la barraca

Portell ha celebrat Sant Antoni aquest cap de setmana, en una festa que ha reunit a molts veïns i visitants de localitats properes. El Sant Antoni de Portell compta amb moltes particularitats respecte a altres de la comarca. Enguany Portell ha comptat amb majorals, el que ha fet que la festa haja sigut molt lluïda i que s’hagen pogut portar a terme tots els actes. Tot i això, amb majorals o sense, tot el poble es bolca per col·laborar amb la festa.

La volta dels animals recorre el nucli urbà de la localitat fins arribar a l’església de baix on s’escolta la primera relació. Aquesta compta la història de la vida del Sant per als assistents i els seus animals. La història de com Sant Antoni va renunciar a les seues possessions i va portar una vida austera, com va ser temptat i finalment cremat que tots coneixem i que cada poble viu i representa de forma diferent. En aquesta primera relació també tenim un tastet de sàtira i gràcia cap a temes d’actualitat que serà desenvolupat a la segona relació, que es porta a terme a la plaça del poble. En aquesta segona relació, recitada en aquesta ocasió per Rafa Ferrer, acompanyat per Sant Antoni i L’agüeleta, es repassen els esdeveniments més importants de l’any a la localitat. El tractament de l’actualitat de forma còmica i satírica és la principal característica d’aquesta relació, que també serveix per a felicitar als veïns que han destacat i tirar de les orelles a aquells que no s’han portat tan bé.

Seguidament, els veïns i animals continuen la seva volta al poble fins a arribar al peu de l’església, on va arribar la benedicció dels animals. En aquest indret cal parar compte, ja que passen molts animals i es pot agafar mal. Una vegada replegada la coqueta a l’església de baix, tota l’activitat es concentra de nou a la plaça amb l’execució del Ball Pla. Aquesta dansa, present a tota la comarca, es realitza en la festivitat de Sant Antoni per part dels majorals i majoraleses, que al toc de la gaita executen els passos de ball. La plaça es plena de gom a gom per viure aquesta representació.

Els que van acudir al ball pla també van viure el punt culminant de la festa, l’encesa de la barraca, intensa com poques. Al so de la melodia de la dansa de la Mort, com a tota la comarca, el sant va ser finalment cremat un any més.

Directe