Ortells celebra Sant Antoni i Sant Blai, les festes majors de la localitat

Sant Blai és el patró d'Ortells i les festes en honor dels dos sants s'ajunten al calendari

Ortells ha celebrat Sant Antoni i Sant Blai aquest cap de setmana. Aquesta celebració és única a la comarca dels Ports, ja que aquestes són les festes majors de la localitat. Sant Blai és el patró d’Ortells i les festes en honor dels dos sants s’ajunten al calendari.

La festa de Sant Antoni compta amb tots els elements tipics. A la foguera acompanyen les pastes, l’aiguardent i el moscatell per a tots els assistents. A més, des de fa pocs anys s’ha recuperat la diablera, on els botargues fan diverses voltes a la barraca fent maleses i encenent cohets. Abans de cremar-la, fan entrar al Sant, que queda atrapat per la Temptadora. La participació de la gent és vital a un poble com Ortells, on queden molts poquets veïns.

Tot i que enguany no ha pogut haver vida del Sant, Ortells s’ha plenat de gent com en èpoques millors. Un gran nombre de persones han tornat al poble per viure la festa. Cada any Sant Antoni viu el seu inevitable desenllaç a la foguera. Sempre pareix que finalment es lliurarà però mai és així. La festa serveix per recordar com es vivia antigament i no perdre les arrels.

Sant Blai es celebra el 3 de febrer i des de fa anys es junten les dues celebracions. Aquesta característica és única a la Comarca dels Ports, i la participació de veïns i visitants fa que quede una festa molt lluïda.

La celebració s’ha portat a terme amb un molt bon temps, cosa gens habitual per l’època de l’any en la que es celebra.

Directe