L’Aplec dels Ports rebrà el Premi al “Suport a la música en valencià”

Del Col·lectiu Ovidi Montllor, pels 40 anys de la festa comarcal

Una imatge de l'edició 2018 / Foto: Miguel Ángel Troncho

Aquesta tretzena edició dels Premis Ovidi “volem que siga extraordinària”, afirmen des de l’organització dels mateixos. L’any 1968, l’artista que dóna nom al nostre Col·lectiu i als Premis editava el seu primer disc senzill amb la cançó La fera ferotge. “Volem celebrar-ho reivindicant la cançó i la figura de l’Ovidi Montllor. El Maig del 68 i la Fera ferotge fan una esplèndida combinació per difondre l’esperit reivindicatiu, crític i d’activisme social i cultural que connecten directament amb el treball de la música en valencià”, apunten.

El COM –Col·lectiu Ovidi Montllor de Músics i Cantants del País Valencià– porta endavant l’organització dels Premis Ovidi a la música en valencià, que han permès una notable millora en la visibilitat dels i les nostres artistes i en el reconeixement social i públic del seu treball. Gràcies a aquesta tasca en els temps més foscos, en l’actualitat hi ha un bon grapat d’artistes i grups coneguts i reconeguts per la seua obra. Les produccions en valencià excel·leixen entre els treballs musicals que es realitzen al nostre territori, alhora que es difonen arreu del món gràcies a l’efectivitat de la interconnexió global. “Tot això, tanmateix, no hagués estat possible sense l’obra pionera dels primers que obriren camí: Raimon, Ovidi Montllor, Mari Carme Girau, Lluís Miquel i Els 4z, i la generació dels 70 que els va seguir posteriorment. Noms que han esdevingut clàssics com Al Tall, els Pavesos, Cotó-en-pèl, Cuixa, Paco Muñoz, Pep Laguarda, Remigi Palmero i molts altres”, recorden

Per tot això, enguany serà l’any de la Fera ferotge i del Maig del 68. L’any en què Raimon cantava a Madrid, el 18 de maig, a la Facultat d’Econòmiques de la Complutense, i el públic corejava Madrid amb París, Ovidi treia a passejar la Fera Ferotge i començava una carrera rellevant en el moviment de la nova cançó.

Premi a
l’Aplec dels Ports

En aquesta edició, el COM ha decidit lliurar el Premi al Suport a la música en valencià a l’Aplec dels Ports pels quaranta anys de dedicació a la promoció de la nostra música. L’Aplec dels Ports és una jornada de celebració i reivindicació que es celebra anualment als pobles de la comarca històrica dels Ports. Es va celebrar per primera vegada a Todolella l’any 1978. L’Aplec recull anualment diversos milers de persones i compagina tant activitats lúdiques com concerts o teatres, com altres més reivindicatives centrades en la defensa de la llengua i cultura del país així com en la reclamació de millores per als pobles de la comarca.

El Premi a la Trajectòria artística s’atorga al grup La Gossa Sorda, que en el conjunt d’anys en actiu, més de quinze, amb la seua música a ritme d’ska, rock i reggae ben barrejats amb ritmes mediterranis han denunciat la injustícia de l’ordre social i mundial actual, han donat suport a les lluites per salvar el País Valencià, contra el consumisme, la corrupció política, la crisi econòmica i l’integrisme. Per tot això i el seu bon fer s’han guanyat un lloc destacat en la música amb temes inoblidables i corejats per tothom.

L’acte de lliurament dels Premis serà presentat per la periodista d’À Punt Mèdia Amàlia Garrigós, directora i presentadora del programa radiofònic Territori Sonor. A l’escenari gaudirem també de l’actuació d’un grup de músics, coordinats per Ximo Caffarena, que interpretaran instrumentalment algunes cançons cèlebres de l’Ovidi “i altres cançons rebels ben conegudes per totes i tots”, conclouen.

Directe