“Viles amb flor” valora Morella amb tres Flors d’Honor

L’entrega ha comptat amb la presència de 17 poblacions de tota la comunitat

Morella, en una imatge d'arxiu

Aquest matí l’Associació Professional de Flors, Plantes i Tecnologia Hortícola de la Comunitat Valenciana (ASFPLANT) ha entregat a València les Flors d’Honor 2018 a 17 localitats entre les quals ha estat Morella. Així, la capital dels Ports ha obtingut una valoració de tres flors, de quatre possibles, dins de la valoració que atorga aquesta associació. Cal destacar que Morella és un dels primers municipis a formar part del programa Viles amb Flor que valora el patrimoni vegetal de les ciutats.

Morella compta amb diferents zones verdes i jardins dins del centre històric, així com diferents balcons que componen un important patrimoni vegetal i floral. Aquestos ajuden a apropar la natura al nucli urbà i se sumen a l’atractiu del conjunt de la ciutat. Entre aquestes zones verdes i jardins destaca el passeig de l’Alameda, el convent de Sant Francesc, el Jardí dels Poetes i la Plaça Colom, entre altres jardins públics. A més, Morella compta amb més espais verds molt importants en els afores com la Fàbrica Giner o el Roser de Xiva, així com altres monts públics com el pinar de Pereroles o el Mont de Vallivana.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha rebut les Flors d’Honor de mà de Roger Llanes, Director General d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat Valenciana. Rhamsés ha “destacat la important iniciativa de l’associació per a posar en valor les zones verdes dins de les ciutats i involucrar als veïns i veïnes que mantenen plantes als balcons”. També ha remarcat que “més enllà del reconeixement, aquest programa de Viles amb Flor ens ha d’ajudar a millorar i gestionar totes les zones verdes i jardins i que l’esforç diari es veja reflectit en aquestos espais”. L’edil ha explicat que “a Morella comptem amb una elevada superfície de zona verda com és l’Albereda que rodeja la ciutat, així com altres jardins que conformen racons molt bonics dins del nucli urbà”. Rhamsés ha agraït “a l’associació haver pensat en Morella per a formar part d’aquesta iniciativa i valorar tant positivament el patrimoni vegetal que tenim” així com “agrair als veïns i veïnes que tenen plantes als jardins la seua implicació en mantenir-les i fer una ciutat millor”.

El jurat d’aquestos guardons ha estat format per José Francisco Ballester-Olmos, José Vicente Úbeda i Patricio Hinojosa, professionals voluntaris de reconegut prestigi dels sectors dels vivers, la jardineria i el paisatgisme. Aquestos van visitar Morella el passat mes de juliol per a valorar aquesta ciutat i atorgar les tres Flors d’Honor avui. El jurat ha destacat l’extens de la dimensió, les qualitats paisatgístiques i per diversos racons de gran qualitat compositiva i simbologia, Morella, amb la seua dotació Jardinera de 22 metres quadrats de zona verda per habitant, és una de les poblacions espanyoles a destacar per la dimensió i qualitat del seu equipament verd.

Aquest programa compta amb una llarga trajectòria en diversos països europeus com el Regne Unit, Irlanda, França, amb 11.000 municipis adherits, i Itàlia. Així, en 2012 va començar a instaurar a Catalunya i ara inicien els primers municipis a la Comunitat Valenciana.

Directe