Ximo Puig reivindica la unió ‘enfront de l’odi i la xenofòbia’ present a Europa

El president rep al Palau de la Generalitat als alumnes de Batxillerat que van viatjar a Mauthausen

Ximo Puig reivindica la unió ‘enfront de l’odi i la xenofòbia’ present a Europa

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat la unió de tots i totes “enfront de l’odi i la xenofòbia” que recorre Europa i ha afegit que “hem de treballar perquè se sàpiga el que va ocórrer en el passat en llocs com Mauthausen-Gusen perquè no torni a passar”. Així s’ha manifestat el president durant la recepció, en el Palau de la Generalitat, a l’alumnat que va viatjar al maig al camp de concentració de Mauthausen-Gusen per commemorar el 73 aniversari de l’alliberament per part de l’exèrcit nord-americà en 1945.

Es tracta d’una expedició conformada per alumnes i alumnes de Batxillerat dels instituts Joan Fuster de Pego, Enric Valor de Bellreguard, Els Ports de Morella i Doctor Simarro de Xàtiva, així com dels IES de Torís i Bunyol.

“Tots els que vau viatjar a Mauthausen heu vist el que va anar aquella derrota moral per a la humanitat”, ha assegurat Puig, qui a més ha recordat que “és molt important no oblidar el que va passar allí”. Per això, el cap del Consell ha demanat que “totes les associacions i persones treballin unides per recordar el passat, perquè no és solament una qüestió de les institucions”.

A l’acte també han assistit la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, i el conseller d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, Vicent Marzà.

Bravo ha anunciat que als pressupostos de 2019 “hi haurà una sèrie de subvencions per finançar als instituts que tinguin interès a conèixer la història de Mauthausen”; un pla que es durà a terme juntament amb la Conselleria d’Educació i que “es materialitzarà a través de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies”, ha explicat la consellera.

Per la seva banda Marzà, en la mateixa línia que el president de Generalitat, ha demanat als alumnes i alumnes “cuidar la memòria per evitar que torni a passar el que va ocórrer en Mauthausen”. El conseller ha donat les gràcies a l’alumnat per “obrir el camí al fet que altres instituts puguin conèixer el que va ocórrer en aquest camp de concentració”.

Directe