Restaurat el peiró de Sant Pere de les Solanes, amb una còpia de la imatge del sant

Es tracta d’una construcció amagada i de difícil accés que pocs coneixien

El peiró de Sant Pere de les Solanes no era dels més coneguts pels forcallans fins ara. Situat a la Mola de la Vila, pocs recordaven la seua existència. Algunes sendes s’han perdut al llarg dels anys, taponades per la vegetació, però quan la mola va ser declarada paratge natural, es van netejar i condicionar diversos camins que eren difícils de trobar. Va ser un veí del poble qui va recordar l’accés que portava al peiró de Sant Pere de les Solanes, on antigament també es feien rogatives.

El paratge natural de la Mola de la Vila és un entorn on molta gent passeja, corre o fa esport. Per tal de donar una possibilitat més al paratge, el consistori va decidir netejar el camí que condueix al peiró perquè la gent puga accedir més fàcilment. La construcció religiosa estava en molt mal estat, en especial la imatge del Sant, que havia perdut la part superior i es trobava molt deteriorada. Es va procedir a baixar l’estàtua, que data de principis del s. XIX, i portar-la a restaurar a la Fundació Blasc d’Alagó, una entitat sense ànim de lucre dedicada a la rehabilitació del patrimoni històric.

Aquests últims dies, els tècnics de la fundació han realitzat una còpia de la imatge de Sant Pere, que ha estat recol·locada al peiró. A més, la petita construcció religiosa és tota de pedra i, per tal que siga visible des de punts llunyans, s’ha procedit a pintar-la de blanc. La restauració del peiró i la neteja del camí és una tasca que han desenvolupat els membres de la brigada municipal.

Avui dia, Sant Pere de les Solanes ja és visitable per a tots els que ho desitgen. Es tracta d’un punt des d’on es poden veure, entre altres, els municipis de Forcall, Morella i La Todolella. Pel que fa a la imatge original, s’ha afegit a la col·lecció museogràfica permanent de Forcall.

Directe