Salva Ortí ens explica com són els Ninots de L’Anunci de Morella

En un reportatge de nord · la televisió comarcal per al programa País KM 0 de La Xarxa

Morella, a la comarca dels Ports, està a punt de viure la festa de L’Anunci. El proper diumenge, des de 40 carrosses fetes en paper arrissat, es llençaran fins a 50 tones de confeti per “anunciar” que hi ha que posar-se a treballar per a tindre llest el Sexenni de 2018. Ambdues festes només es fan cada sis anys, des de fa més de tres segles.

El dia de L’Anunci, al mateix temps, s’anuncia de diverses formes les setmanes anteriors, entre les que trobem “Els Ninots”, uns personatges emparentats de lluny amb les Falles de València i “Els Volantins”, que ja estan preparats per a fer cabrioles de festa i alegria.

Venen a Morella els tres diumenges previs
al dia de L’Anunci

Treseta es queixa que el seu home no sap fer ni un ou fregit. Els joves, en canvi, això ja ho tenen superat. “Igual fa ell una truita / que ella carregue un camió / vegues tu quants de canvis / no sé com acabarà tot açò”. Aquests personatges són “Els Ninots”, que venen a Morella només tres diumenges d’agost de cada sis anys.

Els vells critiquen els joves. Uns veïns que paguen massa impostos. Altres veuen volar els diners en coses poc importants i no en allò que és necessari. “A l’Ajuntament no ens agrada criticar / i de la Diputació no volem parlar / però per un puesto o altre / avui hem de començar”. Com aquests veïns només venen cada sis anys, per L’Anunci, tenen molt que comentar.

Els veïns s’ajunten cada sis anys per a treure les mans que guarda un, el cap que té l’altre i els vestits que aporta un tercer. El veïnat escull també els temes de les crítiques i escriuen uns versets crítics i irònics, tal i com explica Salva Ortí.

“Els Ninots” podrien ser parents llunyans de Les Falles de València, tot i que evolucionats d’una forma totalment diferent. Com també ho serien “Els Volantins”.

Amb l’esforç de tots els veïns, Gertrudis, Pablo i Cleopatra ja pengen al mig del carrer la Font. Açò només és una prova, ja que “Els Volantins” només fan giravoltes i cabrioles cada sis anys a L’Anunci i al Sexenni.

Directe