Morella presenta els fòssils restaurats d’un sauròpode trobat a Sant Antoni de la Vespa

Les excavacions realitzades entre 2005 i 2008 van treure a la llum restes de gran rellevància

Morella ha donat a conèixer avui les restes fòssils del sauròpode acabat de restaurar per l’IVC+R Culturarts de la Generalitat Valenciana. En concret, a la Sala de Justícia de l’ajuntament de Morella es poden observar les enormes i impressionants peces restaurades, com un fèmur, tíbia, fíbula, Astragal, chevron, quatre vèrtebres i dues costelles. Aquests fòssils pertanyen al sauròpode més gran que es va trobar en les excavacions realitzades a Sant Antoni de la Vespa entre els anys 2005 i 2008. En aquelles, es van trobar restes de dos exemplars. Actualment, a l’ajuntament de Morella estan exposades les extremitats posteriors del dinosaure més menut. Aquesta exposició, de nom “Grans i menuts: dinosaures i tortugues a Morella”, es traslladarà temporalment al Museu de les Ciències de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, per formar part de la mostra “Els nostres dinosaures” i en l’ajuntament el substituirà una exposició amb les noves restes restaurades que es presenten avui.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, assenyala que “gràcies a la col·laboració entre l’ajuntament i l’IVC+R avui assistirem a un fet important per a Morella, com és la presentació d’una troballa d’un patrimoni molt rellevant com són aquestes restes de sauròpode trobades a Sant Antoni de la Vespa”. A més, afegeix que “les peces que es presenten avui tenen un gran valor històric i patrimonial i s’ha fet un gran treball de restauració que ara es podrà conèixer i apreciar a Morella”. Rhamsés Ripollés també apunta que “és molt important posar en valor les restes de dinosaures que s’han trobat aquí i que estiguen al servei de la gent. Després de tants anys, es podran donar a conèixer als nostres veïns “.

Exposició
“Els nostres dinosaures”

“Els nostres dinosaures” serà una exposició de nova creació, gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Morella amb el Museu de les Ciències de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València. En aquesta mostra també participen la Universitat de València, el Museu de Geologia de la Universitat de València (MGUV) i la Xarxa de Museus d’Història Natural de la Comunitat Valenciana. El període expositiu està previst que siga des de juliol de 2016 fins al desembre del 2017 i després es tornaran les peces cedides.

L’alcalde de Morella destaca que “l’exposició ‘Els nostres dinosaures’ significarà una gran promoció per als dinosaures de Morella i els Ports i esperem que siga un revulsiu per potenciar el turisme paleontològic en aquesta zona”.

L’exposició mostra un viatge a través de la història de la Terra, centrant-se en una de les eres de la seva escala geocronològica: el Mesozoic, coneguda com l’era dels dinosaures. Gairebé 200 milions d’anys en un recorregut temporal on els protagonistes principals seran, sens dubte, els dinosaures.

L’Era Mesozoica és un període de temps que abasta des de fa 252 milions d’anys fins fa 65 milions d’anys (períodes Triàsic, Juràssic i Cretaci). És una Era àmpliament representada a la Comunitat Valenciana on hi ha jaciments d’aquestes edats al llarg de tot el territori amb restes fòssils tant continentals com marins. Sens dubte, els jaciments de Morella seran uns dels protagonistes principals de l’exposició, que serà una de les mostres paleontològiques més importants a nivell nacional.

Directe