El Sexenni de Morella és declarat Bé d’Interès Cultural

Aquest nova declaració li donarà un major suport i protecció

És una de les festes més emblemàtiques i peculiars de totes les que es celebren arreu del nostre territori. Tant, que només es fa cada sis anys. La propera cita serà al 2018, però com s’anuncia l’any anterior i els preparatius s’avancen un any, en a penes mig any ja es començarà a amanir. Parlem del Sexenni de Morella, una celebració que arranca al segle XVII i que acaba de ser declarada com a Bé d’Interès Cultural Immaterial. En aquesta petita capella es guarda l’esperit del Sexenni. És una celebració que té els orígens en una promesa que va fer el poble de Morella davant de la seua patrona, la marededéu de Vallivana, per haver lliurat als veïns d’una virulenta epidèmia. Fa més de tres segles es va establir un compromís amb el cel d’etern agraïment. Una mena de penyora que es paga de sis en sis anys.

L’últim Sexenni va ser al 2012. En aquell any es va declarar com a Festa d’Interès Turístic Nacional. Ara les Festes del Sexenni acaben de ser catalogades com a BIC, és a dir, Bé d’Interès Cultural, en aquest cas Immaterial. Aquest nova declaració li donarà un major suport i protecció.

La festa del Sexenni té un caire totalment popular. Naix del poble i el poble la manté. Un dels elements distintius de la mateixa és el fet d’adornar els carrers amb paper arrissat. Una tasca minuciosa i laboriosa que deixa autèntiques obres d’art efímeres. Un altre dels elements propis del Sexenni són les danses. Vestuaris tradicionals i diferents ritmes i passos que sorprenen als espectadors.

El reconeixement de Bé d’Interès Cultural Immaterial s’emmarque en la línia del nou govern autonòmic d’impulsar les festes tradicionals com a els “grans esdeveniments” del País Valencià.

El proper Sexenni serà a l’any 2018, però l’any abans s’anuncia la cita extraordinària amb una gran batalla de confeti. Per a preparar eixe dia de l’Anunci també cal quasi un any, pel que queda poc més de mig any per a que comence a amanir-se un nou cicle sexennal. Eixa cadència marca la vida de la localitat. Morella viu de sis en sis anys.

Directe