La Xarxa Vives d’universitats compleix vint anys

L'acta de constitució d'aquesta institució es va signar un 28 d'octubre de 1994 a Morella

Avui es compleixen vint anys de la fundació de la Xarxa Vives. L’acta de constitució d’aquesta institució es va signar un 28 d’octubre de 1994 a Morella. Durant un cap de setmana es van reunir els rectors de les 13 universitats fundadores a la capital dels Ports i van decidir tirar el projecte endavant. L’alcalde de Morella era en aquells temps Xavier Fabregat que també va participar en la trobada.

Des del primer moment, és l’única plataforma que ajunta administracions públiques i privades de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i Sardenya. En un primer moment es va anomenar Institut Lluís Vives i al llarg dels anys s’ha convertit en la Xarxa Vives. D’acord amb el pla estratègic de l’associació, la visió estratègica de la institució era ser la xarxa de referència per a l’actuació comuna de les universitats dels territoris de parla catalana. Aquest va ser un dels objectius del nou projecte, tal com apuntava en aquells temps el que va ser rector de la Universitat de Girona des de 1992 fins a 2002, Pep Nadal.

La Xarxa aspirava ja en aquell moment a liderar la prestació de serveis innovadors i amb valor afegit a les universitats membres i a la societat, consolidant la representació col·lectiva de les universitats en l’àmbit internacional i assolir i reforçar el coneixement i el reconeixement vertebrats per part de la societat.

Actualment, la Xarxa Vives segueix en funcionament i manté la seua relació amb Morella destacant la celebració a la localitat, juntament amb Vinaròs, els darrers anys, del Curs de Didàctica de la Llengua que s’ha celebrat aquest octubre.

Aquesta institució, sense ànim de lucre, representa i coordina l’acció conjunta de 21 universitats de 4 estats europeus en ensenyament superior, recerca i cultura. Des de l’any 1994 ofereix una plataforma que lidera serveis per a universitats, organitzacions públiques i privades i societat, amb l’objectiu de contribuir al procés de construcció i de desenvolupament econòmic i social d’aquesta regió universitària transfronterera de l’Europa Mediterrània.

Directe