30 hores d’intensa neu deixen una nevada considerada ja com a històrica

El temporal ja es dona per acabat durant la vesprada de divendres

30 hores d’intensa neu deixen una nevada considerada ja com a històrica

Els problemes per la intensa nevada que afecta a l’interior de Castelló s’estenen a quasi bé tots els àmbits. Les carreteres han estat o continuen tallades, la llum pateix talls intermitents durant tota la jornada, les línies de telèfon fallen i els serveis mèdics o educatius veuen com no poden funcionar amb normalitat.

En el cas dels centres educatius, tan sols 34 del 170 alumnes han pogut acudit avui a l’IES Els Ports, i això contant els 20 que per força estan ja allí allotjats a l’Escola Llar. Malgrat haver-se decretat una alerta roja per risc extrems de nevades, la Conselleria d’Educació no ha anul·lat les classes fins a la vesprada d’este divendres. La mesura, presa a ja avançat el divendres, segon dia d’alerta roja, ha portat polèmica en el món educatiu. Si bé per alertes de pluja a les zones costaneres de la Comunitat Valenciana es suspenen les classes com a mesura de prevenció, la Conselleria no ha fet el mateix a les zones de l’interior nord. L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha apuntat al respecte a twitter que “cal millor coordinació Governació-Educació, suspensió ja ahir. Alumnes Escola Llar s’han de quedar fins demà [dissabte]”.

En qualsevol cas, les classes no s’han pogut donar amb normalitat no sols per la falta d’alumnes i professors, sinó per problemes amb el subministrament de llum, que comença a afectar també a la calefacció. El transport de l’Escola Llar no ha pogut acudir per traslladar els xiquets que es queden tota la setmana a Morella fins els seus pobles, principalment Portell i Vilafranca. L’autobús té previst vindre dissabte al matí, no obstant, molts dels xiquets han pogut ser traslladats fins les seues cases pels seus propis progenitors amb vehicles equipats.

A banda d’estos problemes als centres educatius, els accessos comencen a preocupar a pobles i explotacions agropecuàries. Veïns d’Herbers denuncien que es troben totalment incomunicats. Arribat el migdia, no tenen eixida per cap carretera, estan sense llum i sense línia de telèfon fixe o mòbil. La nevada ha deixat fins ara un gruix de 60 cm. Particulars intenten obrir camí amb l’ajuda d’una retro, però s’han quedat encallats al creuament de Pena-roja. Herbers no té en estos moments cap servei, el metge està a Pena-roja. Els veïns d’Herbers denuncien el següent: “és una vergonya que la nacional al migdia estiga tallada i que la màquina no haja passat”. L’únic equip que està intentant obrir camí amb un tractor-segadora és el del consorci de bombers.

Per altra banda, a l’entrada de la Tinença per Vallibona s’enregistra un metre de neu al Pla de Santa Àgueda. L’equip llevaneus que estava treballant per la zona ha patit una avaria i no pot continuar per obrir camí fins el poble. Vallibona en estos moment no té eixida. Des d’este matí tampoc tenen llum i bona part dels telèfons han deixat de funcionar.

Mentre, les complicacions han arribat també a les explotacions agropequàries d’extensiu. Al Mas de Torremiró, per exemple, més d’un metre de neu impedeix la feina diària. Els masovers conten que amb molta feina han aconseguit eixir de casa per poder obrir un poc de camí, perquè a la vora del mas hi ha un acumulat d’un metre i mig que quasi bloqueja les portes. Els accessos els tenen tots tancats i diversos exemplars de ramat vacú es troben a la intempèrie collats de neu. Esperen que este episodi no dure massa perquè podrien arribar a perdre alguns dels exemplars. Enrique Boix, ramader del mas de Torremiró afirma el següent: “no recordo una nevada més gran que esta”.

Responsables municipals de pobles de la comarca dels Ports comencen a demanar l’actuació de la UME (Unitat Militar d’Emergències) per tal d’afavorir el més prompte possible la tornada a la normalitat.

Directe