Fortes emocions en l’entrà de la marededéu de Vallivana

Milers de persones reben la verge per començar el 53 Sexenni

Morella ja viu a fons el 53 Sexenni. L’entrada de la Mare de Déu de Vallivana en la nit del dissabte és l’acte més emocionant per als morellans, de sis en sis anys. Eixa entrada quan cau la nit, és un moment silenciós, en el qual els veïns i veïnes del municipi contemplen emocionats la figura de la patrona de Vallivana. La Mare de Déu s’endinsa en el municipi acompanyada per vora 2000 romers que l’han secundat en Rogativa des de Vallivan i, a l’entrar, es troba tot el Pla d’Estudis replet de gent amb les danses preparades per a rebre-la.

Aquest és l’acte central del 53 Sexenni, en el qual el poble morellà renova el vot adquirit pels seus avantpassats en 1673 després que la fe en Maria de Vallivana salvara la població d’una plaga de pesta. Els poders civils, eclesiàstics i el poble de Morella van decidir oferir unes festes extraordinàries a la Mare de Déu en Novenari, traslladant la seua imatge fins a la ciutat.

Una vegada que la marededéu es col·loque en la peanya, arriba la relació per part d’un jove de Morella. Lluc Garcia rebia a la patrona de la ciutat en nom de tots els morellans. Comença a continuació la primera desfilada de danses, que l’acompanyaran fins a la que tornarà a ser sa casa fins al mes d’octubre, la Basílica Arxiprestal.

Morella manté amb molta fidelitat esta tradició i la ciutat es continua guarnint per a rebre la Mare de Déu. Les danses gremials de Teixidors, Arts i Oficis, Llauradors, Gitanetes i als joves que protagonitzen la solemne i elegant Dansa dels Torneros que representa a la ciutat acompanyen la Mare de Déu en aquest camí.

És la primera vegada, des de fa sis anys, que tota la magestuositat de les danses i quadres bíblics emocionen els veïns. Les heroïnes són un dels elements amb més espectacularitat dels retaules. En esta entrada de la marededéu, els vestits d’estes joves brillen més que mai. La foscor de la nit fa que tan sols amb el seu pas, eclipsen els espectadors.

Els principals carrers de la ciutat s’han convertit en un autèntic museu viu per a rebre a la Mare de Déu de Vallivana. A la seua arribada a la ciutat, la Mare de Déu passa pel carrer Blasc d’Alagó, amb els tres trams guarnits, i pel carrer Colomer. Allí, li esperen tapissos espectaculars i d’una gran elaboració. En total, 14 carrers i 2 Conventets han presentat les seues millors gales, guarnits amb diferents motius de paper. En el present any, destaca el gran esforç dels veïns i veïnes de Morella, que han combinat els més de 500 tapissos que es poden vore en la ciutat, amb flors i altres tipus de dissenys més moderns.

Des de fa més d’un any, tots els veïns de Morella han dedicat milers d’hores de treball i esforços per a culminar estos adorns que s’inicien amb el disseny i una difícil tria del fi paper de seda. Els morellans han empleat més de 3.000 quilòmetres de tires de paper de seda que després de ser tallat a manera de les pues d’una pinta, se sotmet al procés d’arrissat a mà quedant llest per a ser plegat pacientment i compondre els bells tapissos –hi ha diferents tècniques d’entapissat- que ja llueixen la ciutat emmurallada.

Fins al pròxim dia 27 d’agost, Morella es convertix en un museu viu de l’artesania popular, basada en els seus orígens en la confecció de flors de paper i en l’art dels tradicionals teixidors morellans.

Directe