Un incendi arrasa bona part de l’església de la marededéu de La Balma

En un principi es creu que la imatge de la verge no hauria estat afectada

La comarca dels Ports, especialment Sorita, estan vivint un dissabte de commoció per l’incendi que ha patit l’església del Santuari de la marededéu de La Balma i que ha arrasat part del seu interior. L’altar, el cor, la representació de l’aparició i la zona central han estat les parts més afectades per les flames, quedant sols en peu la reixa del centre que es troba només entrar en aquest emblemàtic temple. El foc no ha arribat a la zona dels exvots. Afortunadament, dins de la desgràcia, la imatge original de la Verge de La Balma no hauria estat afectada per l’incendi. Segons apuntaven diferents fonts s’estaria restaurant per part de la Diputació de Castelló. El Consorci de Bombers també confirmava aquesta hipòtesi, assenyalant que la imatge que s’ha cremat ha estat una rèplica. Pel que fa a l’hostatgeria, no s’ha vist afectada i ha estat funcionant aquesta jornada amb normalitat.

El succés ha ocorregut aquesta matinada per motius encara desconeguts. El principal motiu que es baralla és un curtcircuit. En estos moments s’impedeix l’entrada a qualsevol persona i al enregistraments d’imatges a l’espera de que els pèrits judicials i de l’assegurança entren a investigar.

Un veí de la localitat, Rafael Frasno, ha estat la primera persona que s’ha donat compte de que alguna cosa estava passant a l’església. Des de sa casa a Sorita, quan s’en anava a la granja a treballar sobre les 7 del matí, ha vist com sortia fum del campanar i ha avisat ràpidament a l’ermità, José Barberán, que viu prop al poble. Els dos han anat fins al temple i han estat els primers en veure l’incendi i d’actuar “amb els extintors que tenim al santuari i a l’hostatgeria hem apagat el foc i tot seguit hem cridat als bombers, a l’alcalde i alguns veïns al veure que passava alguna cosa també han vingut fins ací a ajudar” narrava Barberán. En el moment que han entrat “ens hem desmoronat, però el foc ja no tenia molta força, ja havia fet el mal cremant part de l’altar i meitat part del cor de fusta i la zona central”.

Segons l’ermità “no sabem el que ha passat, en principi hauria sigut un curtcircuit, però no es pot confirmar” indicant que “es queden unes bombilles que estan enceses que podrien haver estat les causes del curtcircuit, així com uns cables que hi havien per allí”. A més, informava Barberán que “curiosament aquest cap de setmana hem deixat de vendre ciris pel perill que podien ocasionar i els molts que s’encenien dins de l’església perquè creiem que era oportú, una decisió consensuada amb el Bisbat i justet ha passat açò”.

Els Bombers de Morella han indicat que ha hagut sort a que les portes estaven tancades. José Barberán explicava que “les flames s’han concentrat a l’interior i s’ha estancat quedant-se sense oxigen, era una bomba que afortunadament no ha passat d’ahí”.

A partir d’ara “hi ha molta faena per restaurar tot el que s’ha cremat i s’ha d’actuar urgentment” creu Barberán. Respecte a la imatge original de la Verge“no estava per temor a robatoris o que poguera passar algo, però es pensava de tornar-la al seu lloc, i la sort ha estat que després de les diferents obres que s’han fet al santuari, encara no s’havia portat” indicant que “la que teníem ací era una camerina, una rèplica, que s’ha cremat, així com una corona de plata i un mantó que portava”.

L’ermità del santuari de La Balma, veí de la localitat i regidor de l’ajuntament estava molt afectat pel succés “emocionalment, després de fa 4 anys en els que hem tingut molts de problemes, açó ha estat com perdre un familiar” creient que “ha passat algo que podia passar i el cor se trenque, és una pèrdua molt emocional”.

Dins de la destrossa, les persones que ho han presenciat i els propis bombers apuntaven que hagués pogut ser pitjor, fins i tot hagués pogut afectar a la recent inaugurada hostatgeria, que es cremara l’església al complet i que afectara a la zona boscosa dels voltants. La Guàrdia Civil de Morella també ha estat al Santuari per conéixer el succés i obrir vies d’investigació.

Directe