“La Vuelta” tornarà a Morella

La retransmissió permetrà mostrar al món sencer les meravelles que guarda la província tant en la costa com a l'interior

La província de Castelló acollirà dues de les etapes de la ‘La Vuelta 23’, la primera d’elles amb inici a Morella i final a Borriana, i la segona que partirà des de la Vall d’Uixó amb rumb a l’Observatori Astrofísic de Javalambre (Terol). Seran la cinquena i sisena jornades de l’edició número 78 de la gran ronda espanyola, que partirà el 26 d’agost de Barcelona i finalitzarà el 17 de setembre a Madrid.

Així ho ha donat a conèixer avui a Barcelona el director general de La Vuelta, Javier Guillén, en l’acte de presentació oficial que s’ha realitzat en el Palau de la Música Catalana, al qual ha assistit el president de la Diputació, José Martí, al costat de les diputades provincials d’Esports i Turisme, Tania Baños i Virginia Martí. També han sent presents l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i el primer tinent d’alcalde de Borriana, Vicente Aparisi.

5a etapa:
Morella – Borriana

L’organització de ‘La Vuelta 23’ explica que la de Morella, que tindrà lloc el 30 d’agost, és a dir, només 3 dies després de L’Anunci del 55 Sexenni, és una eixida inèdita que es produeix “en una mar de muntanyes on destaca destaca l’imponent castell que corona la muntanya sobre el qual se situa la localitat, la posició estratègica de la qual va ser aprofitada per diferents civilitzacions”. Morella ha sigut amb anterioritat punt d’arribada en dues edicions de la prova.

Pel que respecta a Borriana, en la presentació s’ha recordat que ja va ser meta d’una contrarellotge per equips en 1990 i que el seu ampli litoral la converteix en un destí ideal per als amants de la mar i la cultura mediterrània.

Es tracta d’una etapa de mitja muntanya propícia per a les escapades, que parteix a una altura de 917 metres per a anar descendint i l’única dificultat muntanyenca se situa a 50 quilòmetres de meta en ‘el collado de la Ibola’ a Almedíjar, de segona categoria i 793 metres d’altura. La serp multicolor també passarà per Ares del Maestrat, Culla, Les Useres, l’Alcora, Onda, Benitandús i Azúebar.

▸ 6a etapa: la Vall d’Uixó – Javalambre

Quant a l’eixida de la sisena etapa a la Vall d’Uixó, l’organització assenyala que la localitat és per primera vegada inici d’etapa de la ronda espanyola posant l’èmfasi en la circumstància que es troba a mig camí entre la costa i la Serra d’Espadà. S’incideix a més en què “acull el riu subterrani navegable més llarg d’Europa en les Coves de Sant Josep, en les profunditats de les quals amaga gravats i pintures prehistòriques declarades Bé d’Interès Cultural i Patrimoni Mundial de la Unesco”.

Es tracta d’una etapa que acaba en un port de primera categoria que s’endureix en les rampes finals i pot començar a marcar distàncies entre els participants. Abans d’abandonar el territori de la província de Castelló la caravana discorrerà per Segorbe, Caudiel, el port de Arenillas, i Montanejos.

Per al president Martí «el retorn de La Vuelta a la província de Castelló suposa una gran notícia que es produeix ara que estem en condicions d’acollir-la, una vegada superades les dificultats, restriccions i prioritats a les quals vam haver de fer front al llarg de les diferents fases de la pandèmia».

És a més, «una gran inversió d’imatge i promoció turística, perquè permetrà mostrar al món sencer les meravelles que guarda una província tan rica i diversa com la de Castelló, tant a nivell de costa com d’interior».

Afegeix el president que «la província de Castelló està molt vinculada a l’esport de ciclisme, per la gran afició existent, la importància de les proves que es programen al llarg de l’any i pel fet de ser lloc habitual per a la realització de pretemporades per part d’equips ciclistes».

A tot això, afegeix, Martí, «cal sumar que un dels principals productes productes que promociona el Patronat Provincial de Turisme és el Cycling Castellón, amb el qual sempre recordem que la nostra és una província per a rodar-la».

La Diputació de Castelló inverteix 140.000 euros en La Vuelta amb la intenció de multiplicar per 10 el retorn econòmic que genere a la província, que s’estima d’al voltant de 1,5 milions d’euros. La Vuelta mou a 1028 periodistes de 28 nacionalitats que cobreixen la carrera per a 298 mitjans in situ, dels que 18 realitzen la difusió en directe.

Directe