Les curses de muntanya “són una font d’oportunitats per a l’interior”

El president de la Diputació participa del sorteig de dorsals de la ‘Penyagolosa Trails’ 2022

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha defensat l’impacte positiu de la celebració de competicions esportives en l’interior provincial «perquè impliquen el moviment de gent i generen economia en zones rurals que, de no ser així, es veurien més seriosament afectades pel despoblament». Ho ha fet durant el transcurs del sorteig de dorsals de la Penyagolosa Trails 2022, una de les curses atlètiques i d’ultratrail més exigents i de més prestigi de tota Espanya. Les proves, la Marató i Mitja i la ‘CSP’, se celebraran a l’abril i reuniran prop de 3.000 competidors, que hauran de salvar amb la seua força i ganes els més de 120 quilòmetres que separen Castelló de la Plana del santuari de Sant Joan de Penyagolosa.

«La singularitat de les proves és un revulsiu per a les nostres comarques, que gràcies a l’aposta d’institucions i clubs esportius fan de Castelló un territori perfecte on competir i practicar esport. I això és economia per als pobles, salut per a la gent i estima per l’entorn», ha indicat.

Martí ha manifestat que cal blindar les competicions «des del màxim respecte al medi ambient». En opinió del president, el que particularitza cada prova és l’entorn «i són els promotors i els participants els primers que volen gaudir de la natura mentre practiquen esport». «Són els primers que no volen la degradació del seu camp d’esports preferit».

Seguint el fil, la diputada d’Esports, Tania Baños, ha remarcat que «hem de trobar l’equilibri que garantisca l’experiència dels assistents i fer polítiques que minimitzen l’impacte eventual del pas dels competidors». Per a Baños «és essencial que ho regulem de la millor manera perquè les curses de muntanya han passat de ser una pràctica espontània a estar generalitzada». «S’han d’implicar totes les institucions i buscar un acord que mantinga la viabilitat de les curses».

En aquest sentit, la responsable provincial d’Esports ha lloat el treball dels equips organitzatius per mantindre net i cuidat el recorregut de les competicions esportives.

La Diputació de Castelló és una de les entitats que major quantitat destinen a la celebració de la ‘Penyagolosa Trails’ amb 175 mil euros d’assignació. «Estem segur que aquesta inversió es multiplica exponencialment en els municipis per on passen ambdues competicions, ja que no només es beneficien durant els dies de cursa, sinó durant tot l’any, quan centenars de persones es preparen per a conquerir el Penyagolosa a peu o en BTT».

Directe