El proper cap de setmana Morella rep la Top of the Rock Ultra Trail

120 quilòmetres en 3 etapes que travessen la província de Castelló de sud a nord i d'est a oest

Després del seu naixement l’any 2019 i esquivar la pandèmia el passat març de 2020, la tercera edició de Top of the Rock Ultra Trail per etapes ja té tot a punt per als dies 22, 23 i 24 d’octubre. La prova es realitza en format únic a Espanya, de 3 etapes que transcorren de forma itinerant, recorrent alguns dels punts més emblemàtics de la província de Castelló, de sud a nord i des de la costa a l’interior.

La temàtica de la prova vincula localitzacions medievals i senders mil·lenaris, on els participants tenen el repte d’eixir des de la capital de la província a el nivell de la mar i, a través de tres etapes, arribar a la “cim de la roca” (Top of the rock) sobre la qual s’assenta la població de Morella i el seu castell, declarat Monument Històric-Artístic, on els participants aconseguiran creuar la meta per sobre dels 1.000 metres d’altura.

Top of the Rock Ultra Trail partirà el dia 22 d’octubre de Castelló, començant per l’etapa reina de 45 quilòmetres. La segona etapa acabarà a Benassal, després d’haver recorregut 37 quilòmetres; i en l’última i definitiva etapa, es coronarà el Castell de Morella després de recórrer altres 38 quilòmetres. A més, els participants gaudiran en el seu camí de poblacions com la Pobla Tornesa, de llocs emblemàtics com el Castell de Vilafamés, senders com el GR33 o la ruta dels Molins de Vent, i d’enclavaments de gran tradició templera com Culla i Benassal, entre d’altres, sumant entre les tres etapes 120 quilòmetres i 4900 metres de desnivell acumulat positiu.

Tornada als orígens amb
l’aventura com a focus principal

A part de la dificultat pel que fa a distància i desnivell, la prova s’emmarca dins del concepte de semi-autosuficiència, és a dir, el participant ha de portar una sèrie de material obligatori sempre amb si, tant de seguretat, com d’alimentació, ja que només hi ha entre 2 i 3 avituallaments per etapa i, fins assolir-los, els corredors han de ser autosuficients en matèria d’hidratació i nutrició. També han de tenir nocions d’orientació i seguir els tracks proporcionats per l’organització ja que l’abalisament de la ruta és molt menor que en altres tipus de carreres, sent gairebé inexistent.

Suposa un gran atractiu tant per al participant com per a l’espectador, ja que els temps es van sumant dia a dia i entren en joc les estratègies de cada corredor, l’adaptació a la recuperació i el coneixement de el terreny, creant un esperit “dakarià” traslladat a el món de les curses de muntanya.

Manu Garcia és el director de la cursa

L’organització ja compta amb l’experiència d’haver realitzat 8 esdeveniments després de l’inici de la pandèmia, per aquesta raó coneix amb detall les mesures preventives per a la realització d’esdeveniments i la TOTR té diferents plans preventius preparats per a la realització de la prova en les majors condicions de seguretat.

La comunitat trail runner, que va acollir la primera edició de la prova amb gran interès pel seu caràcter disruptiu, ha valorat molt positivament les novetats pel que fa a recorreguts que es van presentar a la segona edició d’aquest 2020, i per tant s’espera de la tercera edició, la consagració de l’esdeveniment. Hi ha diferents maneres de participar, es poden fer les tres etapes (Ultra), dos (Half) o qualsevol de les tres per separat (Short). També es pot participar de manera individual (Sol), en parelles (Duo) o en equips de màxim 6 persones (Team).

La prova forma part del calendari oficial de la ITRA i atorga, per tant, els punts necessaris per a la participació en altres carreres, com pot ser l’Ultra Trail de Mont Blanc. Tota la informació de la cursa està disponible a la web de la Top of the Rock i les inscripcions es mantindran obertes fins aquest dilluns 18 d’octubre.

L’organització a més ha signat un conveni amb la cadena de Televisió Espanyola, Teledeporte perquè el vídeo resum de la prova sigui emès al canal nacional la setmana següent a l’esdeveniment.

Directe