Un mural uneix de nou el Morella amb el San Lorenzo de Almagro

El Grupo Artístico de Boedo ha pintat les grades de l’antic camp del Prat a l’Alameda

Un mural uneix de nou el Morella amb el San Lorenzo de Almagro

El Grupo Artístico de Boedo ha pintat un mural a l’Espai Firal, on estava situat l’antic camp del Prat a l’Albereda de Morella, que representa la germanor entre el C. A. San Lorenzo de Almagro i el Morella F. C. Aquest mural explica com el President del club argentí va donar la seua equipació a l’equip local l’any 1950 i va iniciar la propera relació entre ambdós clubs que des de llavors comparteixen els colors blaugrana de les samarretes.

Des del dissabte i fins avui els argentins han realitzat aquest mural que representa aquesta curiosa història. A més, ha sigut un repte important, ja que la humitat ha dificultat que la pintura es fixara al mur. Encara així, el problema s’ha solucionat i els grafiters han pogut acabar la pintura.

El Grupo Artístico de Boedo Roberto Arlt va néixer al febrer de 2012 amb la intenció de generar continguts que rescatin la història popular de la zona a través de diferents manifestacions artístiques, solidificant el seu meravellós passat i construint un futur d’expressions culturals que realcin a aquest racó del sud tot el seu color i brillantor basant-nos en la seva identitat. Aquest grup està compost per diversos integrants i creix diàriament sumant voluntaris que s’acosten per expressar-se artísticament o col·laborant de diferents formes darrere d’un mateix ideal, millorar les nostres vides amb art.

El mural està inspirat en la història de germanor entre ambdós clubs. Així, el mural mostra la mà d’Emilio Bernat amb l’escut del San Lorenzo a l’any 1950 cedint els colors a l’equip local. A més, la pintura reflexa també el lloc i la relació amb aquest de manera que les lletres de Morella estan escrites amb motius que recorden a la ceràmica valenciana amb els colors de la comunitat, la qual cosa està relacionada amb la Peña Cuervo Che, la penya del San Lorenzo de la Comunitat Valenciana que ha propiciat aquest encontre i el dilluns va visitar la ciutat per a veure el desenvolupament de la pintura. Finalment, els artistes han realitzat la pintura amb l’estil del filete porteño de Buenos Aires, el qual aprofita les dimensions del mur.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha explicat que “aquesta germanor entre els clubs del Morella i el San Lorenzo de Almagro encara està vigent avui en dia i aquest mural conta aquesta història de forma molt visual”. L’edil ha “agraït als artistes el seu interés en realitzar el mural a Morella i acudir a la ciutat durant la seua gira europea”.

El Grupo Arístico de Boedo ha realitzat una gira per Europa durant un mes i mig en els quals han recorregut ciutats com Lieja, St Pauli, Hamburg, Barcelona o San Lorenzo del Escorial, club amb qual també està agermanat, on han pintat murals en diferents estadis com el Maurice Dufrasne, estadi de l’Standard de Lieja.

Història del San Lorenzo de Almagro
i el Morella FC

El Morella FC vesteix de blaugrana i pantalons blancs gràcies a la donació d’equipatge que va realitzar el San Lorenzo de Almagro l’any 1950. En aquell temps, el club argentí estava presidit per Emilio Bernat Viñals, que havia nascut a Morella, però va haver d’emigrar. A causa d’un error, en la seua partida de naixement figurava el nom de Bernard i va haver de tornar d’Argentina a canviar-ho. El president va organitzar una gira del club per Espanya, per a tornar a la seua Morella natal i canviar aquell error en el seu cognom. A més, el club argentí va disputar un partit contra l’equip de la ciutat dels Ports, amb l’anecdòtic resultat de 0 a 10, i va regalar les equipacions completes i balons. Des de llavors, el Morella F. C. vesteix de blaugrana, com el conjunt de Buenos Aires. Emilio Bernat va presidir aquest club entre els anys 1949 i 1951.

L’ajuntament de Morella i el Morella F. C. van homenatjar a Emilio Bernat durant la celebració del 54 Sexenni el passat mes d’agost. Així, la família de l’expresident va acudir a la ciutat per a participar en aquest acte i conéixer la festa sexennal. A l’homenatge van participar la filla d’Emilio amb la seua parella, Elba Bernat i Pedro Zanini, el fill d’Emilio, Emilio Bernat, i dos néts, Agustin Zanini i Emilio Bernat.

Directe