LA UNIÓ rebutja els grans projectes fotovoltaics

El sindicat agrari considera que destrossaran terrenys agraris productius de la Comunitat Valenciana

LA UNIÓ rebutja els grans projectes fotovoltaics

La Unió Llauradora i Ramadera reitera el seu rebuig als grans projectes fotovoltaics que es preveuen en la Comunitat Valenciana i que pretenen destrossar importants superfícies agràries en plena producció.

Per això l’organització dona suport a la manifestació convocada aquest pròxim dissabte 20 de gener, a les 12 hores, per la Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional dels Energies Renovables al costat de més de 60 associacions i que transcorrerà des de la plaça de la Verge a Delegació del Govern. Una representació de la comissió executiva de LA UNIÓ, amb el secretari general Carles Peris al capdavant, participarà en aquesta protesta que demanarà “una transició energètica planificada, que no sacrifique el món rural”.

LA UNIÓ diu que és molt necessària la màxima unitat social enfront de tots aquests projectes especuladors i expoliadores que afecten els habitants i al mitjà de vida de moltes famílies de les nostres zones rurals.

Per això LA UNIÓ, com a única organització professional agrària autonòmica i vertebradora del territori, s’integra en nombroses plataformes que lluiten en tota la Comunitat Valenciana per salvaguardar les nostres zones rurals. L’admissió a tràmit per la Comissió de Peticions del Parlament Europeu de la petició d’investigació de les parcs eòlics i plantes fotovoltaiques que s’estan tramitant a la província de Castelló és una gran notícia, fruit de la gran faena realitzada per les associacions ‘Defensem els nostres arrels’ (Les Useres), ‘Nostra Terra’ (Les Coves de Vinromà), ‘Per un Cabanes viu’ (Cabanes), ‘Junts per la Terra’ (la Vall d’Alba) i ‘La terra, casa nostra’ (Vilafamés), on participa LA UNIÓ.

LA UNIÓ insisteix una vegada més que es prioritze l’autoconsum energètic en comptes de grans plantes fotovoltaiques que destrossen el territori rural i que posen en perill una important superfície de terrenys agrícoles en plena producció, a més d’aniquilar la forma de vida de les persones que tenen el seu projecte vital en aquestes zones.

LA UNIÓ aposta així de manera ferma per potenciar l’autoconsum en les teulades de les zones urbanes, en els polígons industrials, en zones degradades i en infraestructures o edificis de propietat pública en les zones demandants d’energia per a no destruir el territori rural.

La concentració d’instal·lacions fotovoltaiques en grans plantes concentrades en sòl agrícola o forestal és una clara agressió al món rural. “Ens volen imposar grans projectes fotovoltaics sense cap mena de racionalitat quan caldria acostar la producció energètica a les grans àrees urbanes i industrials de consum, amb l’objectiu d’evitar les pèrdues i l’impacte del transport de l’energia a grans distàncies a través de les vies d’evacuació que també afecten durant quilòmetres a zones d’activitats rurals d’interés”, assegura LA UNIÓ

Les dades d’abandó de superfície de cultiu en la Comunitat Valenciana durant 2023, més de 2.200 hectàrees, és una prova evident que cal parar aquest ritme decreixent. “No ens podem permetre el luxe que es perda més superfície agrària útil de persones que volen continuar vivint de la seua professió quan a més tenim zones degradades en les quals es podrien instal·lar eixes plantes fotovoltaiques”, assenyala Carles Peris.

LA UNIÓ rebutja els grans projectes fotovoltaics que destrossaran terrenys agraris productius i generen un impacte negatiu en les zones rurals de la Comunitat Valenciana

Directe