Les comarques valencianes continuen perdent terres cultivades

LA UNIÓ lamenta la pèrdua de quasi 2.000 hectàrees cultivades en la Comunitat Valenciana durant 2023 i de més de 16.000 en els últims quatre anys

LA UNIÓ lamenta la pèrdua de quasi 2.000 hectàrees cultivades en la Comunitat Valenciana durant 2023 i de més de 16.000 en els últims quatre anys

La Unió Llauradora informa que l’any 2023 conclou amb una nova pèrdua de superfície cultivada en la Comunitat Valenciana de quasi 2.000 hectàrees respecte a 2022, que s’eleva a més de 16.000 hectàrees si se sumen els últims quatre anys, just des de la data d’inici de la pandèmia. La informació està elaborada amb les dades de l’Enquesta de Superfícies i Rendiments dels Cultius (ESYRCE).

La pèrdua de superfície cultivada en 2023 és de 1.953 hectàrees. Destaca el descens dels cultius herbacis amb els cereals de gra al capdavant (-3.802 hectàrees) i farratgeres (-1.905 hectàrees), mentre que va augmentar en lleguminoses de gra (+2.017 hectàrees), hortalisses i flors (+570 hectàrees) i cultius industrials (+265 hectàrees). Eixe increment de les lleguminoses de gra ve motivat perquè la nova PAC impulsa el seu cultiu a través de la condicionalitat reforçada, ecoregímenes i ajuda associada a la producció de cultius proteics i per tant part de la baixada del cereal ha anat a l’augment d’aquest cultiu.

La superfície total cultivada en la Comunitat Valenciana és de 622.144 has. Si se suma la cultivada i no cultivada (forestal, prat i pasturatges i altres superfícies, on s’inclouen les terres ermes), es manté estable en les 2.326.000 hectàrees dels últims anys.

La negativa del Govern de la Generalitat del PP-Vox a aprovar les esmenes proposades per LA UNIÓ als pressupostos agraris de 2024 és un nou fre a la “sagnia de pèrdua de superfície cultivada en el territori valencià”. Les propostes, que buscaven assignar fons significatius a polítiques directes de suport a llauradors i ramaders, van ser rebutjades, deixant desprotegits a milers de productors en la Comunitat Valenciana.

L’organització proposava modificacions en els pressupostos de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca per valor de només 9,9 milions d’euros per a destinar recursos a mesures socioeconòmiques que beneficiarien a les persones llauradores i ramaderes en un moment desafiador, marcat pels efectes de la sequera, el conflicte a Ucraïna i la creixent pressió dels costos de producció.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, indica que “aquesta nova pèrdua de terrenys de cultiu, unida a la dels últims anys, posa de manifest que cal adoptar polítiques en clau autonòmica per a evitar aquesta situació i ajudar a mantindre’s en les seues explotacions als llauradors i ramaders professionals. Mimetitzar les polítiques estatals i europees sense fer res més amb pressupost propi de la Conselleria d’Agricultura és deixar morir al malalt”.

Directe