Morella tanca el congrés de ramaderia d’alta muntanya amb múltiples propostes

La PAC, la tuberculosi bovina o la nova malaltia hemorràgica han estat els principals temes tractats

Morella ha tancat el que ja és el primer congrés nacional de ramaderia extensiva en el medi rural d’alta muntanya. Durant els dies 14, 15 i 16 de desembre la ciutat ha acollit una quedada on la ramaderia i el ramader han sigut els protagonistes tant en les xerrades, ponències i taules rodones, com en les classes pràctiques a peu de camp. En les mateixes s’han tractat els temes que més preocupen actualment al sector en aquesta zona començant per l’expansió d’algunes noves malalties com l’hemorràgica en boví provocada per un diminut mosquit que ho transmet d’animal en animal. També la impossibilitat d’acabar definitivament amb la tuberculosi, una malaltia que comporta molts problemes als ramaders amb el sacrifici d’animals i la paralització de les explotacions. A més, també s’han tractat altres temàtiques buscant el futur amb la digitalització, els canvis en la PAC o la transformació d’explotacions amb certificat ecològic per a l’augment de rendiment econòmic i la creació d’una marca de la zona.

A més, també s’ha viscut una jornada pràctica en el terreny on els professionals que hi han participat han mostrat diverses formes de tractar el ramat així com d’aplicar la tecnologia. Aquestes novetats estan per a fer més fàcil la vida als ramaders i buscar la rendibilitat amb exemples clars sobre el terreny com les ecografies en ovelles per conèixer l’estat de gestació o els collars de localització per a bous i vaques que ja han fet un pas més enllà i mostren la salut dels animals en directe a les APPS dels propietaris. Aquesta programació d’actes ha estat la d’un primer congrés que pretén estendre’s en el temps per a créixer en els pròxims anys i poder així arribar a tot el territori nacional partint d’aquest primer amb visitants de diverses parts de la Comunitat, Aragó, Catalunya o Galícia.

Una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Morella i la Generalitat Valenciana, que aquesta mateixa vesprada ha comptat amb una taula on els ramaders han pogut mostrar les seues preocupacions al conseller d’agricultura i ramaderia, José Luis Aguirre, i a quatre directors generals de la Generalitat Valenciana i Aragó de producció Agrària, Qualitat Alimentària, Producció Agrícola i Ramadera i Política Agrària Comú.

La regidora de desenvolupament rural, Ana Belén Soro, ha explicat que “Aquest primer congrés ha estat molt important per a nosaltres, però especialment per als ramaders de Morella, els Ports i altres territoris. Hem demostrat que açò pot ser útil als ramaders i ramaderes i esperem una major participació del sector en pròximes edicions, ja que és ací, i en aquest planell de ponents i responsables polítics, on podem aconseguir millores per al nostre sector”. A més, l’edil de desenvolupament rural ha recalcat que “nosaltres estarem recolzant sempre al camp per a demostrar que aquesta forma de viure és possible. Que podem i devem lluitar contra les amenaces que ens venen de fora de gent que no entén el necessari que és que tot açò continue funcionant i que aquest territori no ha de ser una planta d’energia solar, o un parc temàtic, ha de ser un lloc viu en uns terrens cuidats dels quals ens beneficiem tota la societat”.

Directe