LA UNIÓ es congratula del rebuig d’Europa a la retallada de productes fitosanitaris

L'organització havia enviat un escrit als eurodiputats espanyols perquè votaren en contra d'un reglament molt lesius per als llauradors de la Comunitat Valenciana

LA UNIÓ considera una gran notícia per al sector agrari valencià el rebuig del Parlament Europeu a la proposta de la Comissió del reglament que imposaria la reducció a la meitat l’ús de productes fitosanitaris per a la protecció dels cultius contra malalties i plagues. L’organitzación havia demanat fa uns dies als eurodiputats espanyols que votaren en contra.

La proposta de reglament de la Comissió hauria posat, de tirar avant, en serioses dificultats al sector agrícola per a mantindre en bones condicions sanitàries les seues produccions. De fet, alguns cultius seria impossible mantindre’ls en les seues zones tradicionals en trobar-se implantats en àrees sensibles en les quals les prohibicions serien encara més estrictes.

Per a LA UNIÓ les reduccions de l’ús de fitosanitaris que pretenia imposar la proposta eren inassumibles per al sector si no es destinen recursos científics, tècnics i financers suficients per a buscar alternatives eficaces i viables en cada zona agroclimàtica i, sobretot, si aquestes alternatives no es busquen amb el consens dels llauradors. “Sense mesurar els impactes, sense parlar amb els productors, sense posar a la seua disposició les eines necessàries, aprovar aquest reglament hauria sigut irresponsable”, consideren des de l’organització. Així ho va expressar recentment tant a la Comissió com a eurodiputats espanyols en el recent viatge realitzat a Brussel·les amb aquest objectiu i en l’escrit dirigit divendres passat.

LA UNIÓ recorda que aquest reglament era un dels pilars de l’Estratègia de la Granja a la Mesa, derivada al seu torn del Pacte Verd Europeu. L’organització ha reclamat en diversos documents a la UE i al Govern espanyol que es revise el full de ruta de la implementació d’aquests plans, que van ser gestats abans de la pandèmia del covid19, dels seus efectes i de la crisi bèl·lica a Ucraïna. Espera que això siga un senyal que el sentit comú comença a pesar per damunt de la doctrina ideològica, a la qual en aquest últim període ens han tingut lamentablement acostumats les institucions europees.

LA UNIÓ destaca a més els esforços de tota mena, no sols en qüestions fitosanitàries, que estan realitzant els llauradors valencians per a proporcionar als ciutadans una alimentació sana, de qualitat, a preus accessibles i produïts de manera sostenible. “Que el Parlament Europeu haja dit no aquest reglament no és una hecatombe ecològica com alguns diuen”, manifesten. “Als productors de la Unió Europea ja se’ns exigeix més i estem donant més del que se li exigeix i el que dona cap altre productor del món” subratllen. “Les autoritats europees haurien de començar a demanar el mateix a tots els que col·loquen les seues produccions en els nostres mercats i canals de consum i protegir així el nostre model productiu. La reciprocitat ha de ser una realitat prompte” reclama.

Directe