El preu del gasoil B ha pujat un 67% des de l’inici de la pandemia

La Unió Llauradora denúncia la ràpida escalada de preus en el gasoil B en els últims anys

La Unió Llauradora denúncia la ràpida escalada de preus en el gasoil B en els últims anys que situa el preu d’aquest input agrari a la fi de setembre un 67% més alt que des de l’inici de la pandèmia en l’any 2020.

Mentre que en aquests moments la mitjana del preu del gasoil agrícola en la Comunitat Valenciana és de 1,26 euros/litre, l’any 2020 coincidint amb la irrupció de la COVID-19 cotitzava a 0,75 euros/litre.

La decisió de l’OPEP+, conformada per països exportadors de petroli, de retallar el bombament a partir de novembre de 2023, ha provocat que els preus del petroli i per tant del gasoil B s’hagen incrementat encara més. Si es compara la pujada al llarg dels mesos d’enguany i fins ara el seu preu ha augmentat més d’un 7%.

L’organització recalca que “aquesta escalada de preus ens col·loca en una situació nefasta davant les labors del camp que requereixen l’ús de combustible i que es necessiten solucions sobre aquest tema”.

LA UNIÓ reclama en aquest sentit que es duguen a terme tres mesures. D’una banda, reclama modificar l’RD-llei 5/2023, a través del qual es va aprovar l’extensió de les ajudes extraordinàries i temporals per a la compra de gasoil agrari i pesquer fins a desembre, ja que aquest contempla una ajuda en el període juliol-setembre de 0,1 €/l, mentre que en aquest tercer trimestre es percebrà 0,05 €/l; pel que es reclama mantindre el mateix nivell de suport davant aquest important increment del cost del gasoil.

La segona mesura és una reivindicació de l’organització que passa per la creació d’un gasoil professional agrari, de consum en els usos professionals de les explotacions, amb un tipus impositiu d’IVA rebaixat al 10% així com el mínim establit per al IEH (0,021 €/l ), “si bé és una demanda històrica de l’organització que faria costat als ors i ramaders professionals, és ara quan es demostra la gran utilitat d’aquesta, fent costat a aquells titulars que més patiran aquest increment de preus”, assenyalen des de l’organització.

L’última proposta de l’organització consisteix en el fet que el Govern modifique la bonificació del IEH, de cara a situar-lo de nou en els nivells màxims permesos per la Unió Europea, la qual cosa suposaria uns quasi 14 milions d’euros d’estalvi per part del sector. LA UNIÓ reclama així que s’augmente l’import de la devolució a 75,71 €/1000 litres.

Els preus dels fertilitzants també estan repuntant

Així mateix, LA UNIÓ adverteix que, a l’agost, els preus mundials dels fertilitzants van tornar a patir augments de preu després de mesos de baixades que allunyen els preus del valor mitjà dels últims anys, amb increments respecte al mes de juliol d’entorn del 15%, la qual cosa empitjora les perspectives del sector agrari enfront d’aquesta nova campanya.

Directe