LA UNIÓ critica que els comercialitzadors li estiguen donant prioritat a l’ametla californiana

Exigeix que s'estudie el possible dúmping en les importacions d'ametla per a evitar una competència deslleial a l'ametla valenciana

La Unió Llauradora considera que la importació d’ametla procedent dels Estats Units està guanyant cada vegada més terreny de manera injustificada, perjudicant les produccions de la Comunitat Valenciana de proximitat.

L’organització destaca que la balança comercial del producte continua mostrant una tendència a l’increment de les importacions des dels EUA en quantitats que, en l’últim semestre d’aquest any 2023 i segons DataComex, han arribat a les 47.000 tones d’ametla en gra per un valor de més de 173 milions d’euros, la qual cosa suposa preus d’importació mitjans de 3,68 euros per quilogram.

En aquest sentit, assenyala que es tracta del 80% del volum total d’importacions d’ametla al nostre país que es xifren entorn de les 60.000 tones en el primer semestre del present exercici 2023. En tot cas, resulta cridaner que sent el nostre el segon país productor d’ametla, el saldo exportacions / importacions en volum mostre un desfasament de quasi 15.000 tones d’ametla grane importades.

D’altra banda, el Ministeri calcula que, amb l’acord amb la Xina, Espanya podria exportar a aquest país unes 50.000 tones en l’horitzó de l’any 2025 i unes 90.000 tones, no obstant això, segons LA UNIÓ, aquest acord només deixa als productors tradicionals en la cuneta, afavorint que Espanya es convertisca en plataforma de circulació de l’ametla estatunidenca cap a la Xina, impactant negativament sobre les zones productores, tensionant cada vegada més el mercat amb preus a la baixa.

L’organització destaca que la situació de preus baixos, d’intencionada o no previsió d’aforament de collita de 121.000 tones en el conjunt de zones productores de l’Estat, d’importacions notables des de Califòrnia, revelen aquesta estratègia per part de les empreses comercialitzadores, que té com a primera conseqüència el manteniment (quan no el descens generalitzat) de preus en el producte en les diferents llotges.

“Els comercialitzadors d’ametla continuen important ingents quantitats d’ametla procedents dels Estats Units i deixen d’apostar pel producte d’ací, de proximitat i amb una qualitat evident, obviant el pes específic d’aquest sector en l’entramat social i econòmic en àmplies zones del territori sense una altra alternativa agronòmica”, lamenten des de l’organització. “Cal no oblidar-se que el nostre país és el segon productor d’ametla més gran”, afigen.

Campanya amb costos de producció que no es cobreixen

Per a aquesta campanya el sector constata aforaments de collita inferiors a les estimacions realitzades per la Mesa Nacional de Fruita seca les xifres de la qual superaven les 120.000 tones d’ametla gra per a la campanya 2023, després de la caiguda rècord en la producció de la passada campanya.

Aquesta previsió de collita a l’alça s’ha vist afectada per les inclemències climatològiques: la sequera dels últims mesos o els danys causats per les borrasques.

En aquest context, les cotitzacions mitjanes marquen una tendència de preus per davall dels 3 euros el quilo, preus insuficients, en opinió de LA UNIÓ, per a cobrir els costos de producció en continu ascens especialment en les zones de cultiu tradicional.

LA UNIÓ exigeix que el Ministeri d’Agricultura estudie el possible dúmping en les importacions d’ametla dels Estats Units per a evitar una competència deslleial a l’ametla valenciana i que els grans industrials es beneficien d’aquesta mena d’operacions comercials en detriment i perjudici dels productors de la Comunitat Valenciana.

Directe